BiH
469

Sanela Diana Jenkins donira 250.000 KM Centru za udomljavanje pasa u Sarajevu

Klix.ba
Sanela Diana Jenkins
Sanela Diana Jenkins
Fondacija Sanela Diana Jenkins dat će podršku Fondaciji Dogs Trust u iznosu od 250.000 KM kako bi se uspostavio Centar za udomljavanje pasa u Sarajevu, s ciljem da što više pasa lutalica na human način bude sklonjeno sa ulice i pronađe sretan dom.

Potaknuta izvještajima o problemu uličnih pasa u svom rodnom gradu, kao veliki ljubitelj životinja, uspješan poduzetnik, filantrop, Jenkins je odlučila da podrži napore pomenute fondacije i Vlade Kantona Sarajevo u rješavanju ovog pitanja.

"I sama sam vlasnik nekoliko pasa koje volim i na isti način razmišljam o drugim psima koji nemaju svoj dom", rekla je Jenkins. "Psima nije mjesto na ulici i to nije dobro ni za građane niti za same pse. Cjelokupno stanovništvo, a posebno djeca, trebaju mirne ulice, a psi svoje okruženje i udobnije stanište. Ono što sam saznala od stručnih ljudi iz ove organizacije govori kako je moguće samo sistemsko rješavanje ovog pitanja uz aktivno uključivanje Vlade Kantona Sarajevo. Drago mi je što su resorni ministri, kantonalne stručne institucije i sam premijer Elmedin Konaković izrazili opredijeljenost za jedan sveobuhvatan pristup koji će sigurno dovesti do rezultata".

Prema njenim riječima, potrebno je samo pogledati kako su to riješile druge svjetske metropole, a to sigurno može i Sarajevo, posebno uz podršku koju ima od strane Fondacije Dogs Trust, najveće i najstarije organizacije ove vrste u svijetu koja još od 2012. godine putem svog predstavništva djeluje u BiH.

"Posebno mi je drago što bi Centar za udomljavanje pasa bio uspostavljen po istim vrhunskim standardima koji se koriste u više od dvadeset centara za udomljavanje pasa kojima upravlja ova fondacija", kaže Jenkins. "Smatram da je vrlo važno što bi naš glavni grad bio prvi koji bi imao takav centar u ovom dijelu Evrope. To bi doprinijelo i međunarodnoj afirmaciji BiH i Sarajeva, a ujedno bi postali i primjer efikasnog i humanog rješavanja ovog pitanja".