BiH
0

Sanader razgovarao s Lajčakom

FENA
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Ivo Sanader sastao se u ponedjeljak s visokim predstavnikom i posebnim predstavnikom EU u BiH Miroslavom Lajčakom, a tema razgovora bilo je trenutačno stanje u Bosni i Hercegovini, pri čemu je Sanader ponovio podršku Hrvatske Lajčakovim naporima i nastavku rada Ureda visokog predstavnika u BiH, priopćeno je iz Vlade RH.

Razgovaralo se i o zajedničkim naporima kojima Hrvatska, zajedno s ostalim partnerima u međunarodnoj zajednici te u suradnji s vlastima BiH, podržava i pomaže susjednoj državi u dosezanju europskih standarda i ostvarivanju perspektive članstva u Europskoj uniji i NATO-u, pri čemu je hrvatski premijer istaknuo kako stabilnost BiH ovisi o poštovanju načela ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u BiH - Hrvata, Bošnjaka i Srba, navodi se u priopćenju.

Lajčak je, kaže se dalje u priopćenju, zahvalio predsjedniku Vlade RH na potpori i konstruktivnoj politici Hrvatske prema BiH i cijeloj regiji jugoistočne Europe. Suglasio se kako ravnopravnost tri konstitutivna naroda u BiH predstavlja temelj za stabilnost i napredak te zemlje i istaknuo kako je za postizanje tog cilja potreban zajednički napor lokalnih vlasti i međunarodne zajednice, uključujući i Hrvatsku.

Tijekom sastanka razgovaralo se i o pravu Hrvata izbjeglih iz bosanske Posavine da sudjeluju na predstojećim lokalnim izborima 5. listopada 2008, kao i o omogućavanju povratka izbjeglih Hrvata u svoje domove u BiH, stoji na kraju priopćenja.