Vlasti nemaju sluha
80

Samostalni sindikat radnika BHRT-a: Upravni odbor nije ispunio obećanje, situacija je katastrofalna

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Samostalni sindikat radnika u BHRT-u oglasio se saopćenjem u kojem ističe kako je stanje u BHRT-u više nego katastrofalno jer je finansijska situacija sve teža i nema novca za isplatu neto plata. Ipak, ističu kako su dobili uvjerenja od menadžmenta da su radnici i obaveze prema njima prioritet.

"Samostalni, reprezentativni sindikat, koji zastupa više od 500 uposlenih u ovoj medijskoj kući, je na svakom sastanku sa menadžmentom, koji se održavaju na sedmičnom nivou, tražio da se poštuju sve obaveze prema radnicima BHRT-a, ukazivao da radnici rade bez primanja i u nepodnošljivim uslovima i znamo kolike napore ulaže generalni direktor da se sredstva za isplatu (bar) neto plata pronađu kako ne bismo ostali bez ikakvog prihoda.

Također, više puta smo o katastrofalnoj situaciji među radnicima BHRT-a obavještavali i UO BHRT-a, čiji su članovi na sastanku održanom 10. jula, uz prisustvo predstavnika oba sindikata, obećali da će naći način da se prevaziđe ova situacija dok ne počne realizacija ugovora sa EP BiH, ali obećanje koje je dao UO nije ispunjeno", kažu iz ovogo sindikata.

Ističu kako su ogorčeni što im kasne plate, ali da su svjesni situacije u kojoj se nalaze, kao i nepostojanja sluha kod domaćih vlasti za njihov problem i uloženih napora generalnog direktora da se te iste plate isplate.

"Svjesni smo neuplaćenih doprinosa i dugova, ali ne možemo zanijekati činjenicu da doprinosi nisu uplaćeni zbog nedostatka novca. Još prije godinu dana moglo je doći do toga da radnici rade na minimalcu ili sa umanjenom platom (kako bi se i doprinosi uplatili) – na šta reprezentativni Sindikat nikad nije pristao i neće ni pristati. Reprezentativni Sindikat, kao legalan partner u pregovorima sa generalnim direktorom, očekuje od menadžmenta da, što je prije moguće, stupanjem na snagu novog načina naplate RTV takse, izmiri obaveze prema radnicima. Pošto smo u stalnom kontaktu sa menadžmentom kao reprezentativni Sindikat, već imamo čvrsta uvjeravanja od menadžmenta da su radnici i obaveze prema njima prioritet", navodi se u saopćenju.

Pozdravili su ugovor s JP Elektroprivreda BiH o naplati RTV takse i pozvali sve druge elektroprivrede da učine isto za dobrobit programa i samim tim svih građana ove zemlje. Na kraju su pozvali svoje radnike da ne nasjedaju na zamke i insinuacije koje se u ovom periodu pojavljuju.