BiH
431

Samo sedam sekundi zelenog svjetla: Tuzlak snimio kratki film o "semaforu za Usaina Bolta"

Klix.ba
Foto: YouTube, screenshot
Foto: YouTube, screenshot
Prolazeći Tuzlom i pričajući sa ljudima, jedan od sugrađana, Admir Čavalić odlučio se pozabaviti pričom o semaforu kod Male pijace na kojem zeleno svjetlo za pješake traje svega sedam sekundi, a ulica je široka 10 metara.

"Pješački prelaz kod Male pijace u Tuzli je dugačak 10 metara, dok je procjena da zdrava osoba normalnim hodom može preći oko 1.39 metara u sekundi. Sedam sekundi koliko traje zeleno za pješake na navedenom semaforu, teorijski omogućava prelaz oko 9.70 metara pješačkog. Ovo naravno pretpostavlja da pješak krene punom brzinom, bez stajanja. Bitno je spomenuti da se zeleno također pali i na semaforu za vozače koji skreću ka Brčanskoj Malti, tako da je semafor kod Male pijace u Tuzli svjedok brojnim raspravama između pješaka i vozača", pojašnjava Admir Čavalić.

Procjena je da ovaj semafor u Tuzli oko 95 posto svog ciklusa pokazuje crveno, a samo 5 posto zeleno za pješake, što prelazak preko ulice čini gotovo nemogućom misijom.

"Uzimajući u obzir da zdrava osoba ne može preći deset metara za sedam sekundi, odlučili smo snimiti ovaj kratki film kako bismo prikazali kako se naši sugrađani nose s tim svaki dan", kazao je Admir Čavalić, koji je film snimio zajedno sa Damirom Bošnjakom i Borisom Andrejevićem.

Obratili su se i predsjedniku lokalne mjesne zajednice koji im je u kratkom razgovoru kazao da već dvije godine bezuspješno pokušavaju riješiti ovaj problem sa opštinskim vlastima.

Podsjećamo, portal Klix.ba je još prošle godine pisao o slučaju iz Tuzle, kada je ovaj semafor postao poznat kao "semafor za Usaina Bolta".