BiH
500

Samija Čustovića su ljekari po rođenju otpisali, a on je postao medicinsko čudo

Piše: M. N.
Sami Čustović rođen je 16. septembra 2011. godine u 23. sedmici trudnoće. Bio je težak samo 605 grama. Njegovi roditelji kazali su kako je to bilo neočekivano i doslovno preko noći. Ljekari su im govorili da nema šanse da se Sami rodi živ.

"Niko od ljekara u bečkoj klinici AKH nije meni kao majci davao nadu da će se Sami roditi živ. Bilo je prerano, rekli su. Šanse da se rodi živ a kamoli da preživi bile su ravne nuli. Naš sada već veliki dječak je uz Božiju pomoć imao druge planove. Nikada neću zaboraviti izraz lica doktora koji je poslije poroda došao da me obavijesti da se ponekad dese čuda i da je naš sin upravo priredio jedno. Prema njegovim riječima, Sami je počeo da diše sam i “proplakao” je. Naravno, radi nezrelosti organa, posebno pluća, morao je biti priključen na aparate", prisjetila se majka Nejra.

Osam mjeseci borbe

Nakon toga uslijedila je duga borba. Sami je osam mjeseci proveo na intenzivnom odjeljenju neonatologije u AKH klinici. Svakim danom je napredovao i postao medicinsko čudo. Svi su ga zavoljeli, a nesebična medicinska pomoć i ljubav osoblja mu je pomagala da napreduje.

"Uprkos velikim rizicima Sami nikada nije imao niti najmanje krvarenje na mozgu, duktus na srcu se zatvorio sam od sebe u roku od 72 sata. Pošto je radi nezrelosti pluća morao biti često sondiran i disao je na sondu, a njegovi organi tako nezreli i maleni, početkom januara 2012. Sami je dobio trahealnu kanilu jer doktori više nisu smjeli da rizikuju intubaciju", rekla je Nejra.

Hrabra zvijezda klinike

Sami izlazi iz bolnice u maju 2012. godine. Tada počinje da napreduje velikom brzinom. Pio je sam iz flašice, a potrebe za kisikom su se smanjivale svaki dan. Prvi rođendan dočekao je u kući s mnogo prijatelja koji su bili uz njega sve vrijeme tokom njegove borbe i koji su bili velika podrška roditeljima. Sami je potom imao još jednu operaciju.

"U junu 2013. godine tim specijalista uho-grlo-nos, zajedno s timom torakalnih hirurga i anesteziologa, uz prisustvo prof. dr. Monniera iz Švicarske radi po prvi put rekonstrukciju grkljana. Operacija se sastoji iz presađivanja dijela hrskavice rebra na grkljan, da bi se grkljan rekonstruisao. U grkljan se stavlja tzv. mold što je patent prof. dr. Monniera, koji ovom prilikom izvršava operaciju na najmanje rođenom djetetu do tada s trahealnom kanulim. Želim istaći da je prof. dr. Monnier jedan od dva čovjeka na svijetu koji posjeduju patent za rekonstrukciju grkljana i kojeg je pozvao tim AKH specijalista da bi operisao Samija i još četvero djece", kazala je majka.

U novembru iste godine Samiju skidaju kanile. Nakon 48 sati vratio se kući i njegova borba je uspješno završena.

"Mala, ali hrabra zvijezda AKH klinike jos jednom pokazuje kako je bilo vrijedno boriti se za njega", rekla je Nejra.

Danas Sami ima 13 kilograma. U septembru proslavlja svoj treći rođendan i uskoro treba krenuti u vrtić.

"Veliki je dječak i hvala Bogu nema nikakvih posljedica. Nadamo se da će ova priča donijeti osmijeh na lica roditelja i pružiti nadu onima koji imaju djecu s posebnim potrebama", kazali su Dario i Nejra Čustović.