BiH
0

Salkić: Za Srebrenicu se mora se primijeniti izborni proces iz 2008.

FENA
Pitanje predstojećih lokalnih izbora u Srebrenici potrebno je definirati na način kako je to bilo i prije četiri godine i to je najmanje što se može učiniti za ljude na prostoru na kojem se desio genocid, ukazao je danas potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić.

"Došlo bi do ozbiljnih posljedica po proces povratka, ukoliko bi za načelnika te općine bio izabran neko ko nije iz reda bošnjačkog naroda, imajući u vidu sve ovo što se dešavalo na tom prostoru", rekao je Salkić u izjavi novinarima u Banjoj Luci, nakon razgovora s prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH i supervizorom za Brčko Distrikt Roderickom Mooreom.

Salkić je potvrdio da će biti zatražena ocjena ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona RS-a, koji je dobio „zeleno svjetlo“ u Ustavnom sudu RS-a i pored protivljenja bošnjačkih predstavnika.

Ističući da je taj zakon suprotan Izbronom zakonu BiH, potpredsjednik entitetskog parlamenta je kazao da je time i neustavan i da on ne doprinosi poboljšanju kvaliteta izbornog procesa.

"Nema garancija ko će provesti taj zakon na terenu", kazao je Salkić i iznio primjer neusklađenosti dvaju izbornih zakona, jer su izmjenama Izbornog zakona RS-a definirane neke izborne jedinice pod jednim imenom, a državni zakon ih poznaje po drugom, kao što je slučaj s općinom Osmaci, odnosno Kalesija - Osmaci.

I šta vrijedi onda zakon RS-a, kazao je Salkić, kada se izborni listići štampaju po državnom zakonu, a i državna izborna komisija ima jedina nadležnost nad tim procesom.

Salkić i Moore razgovarali su na sastanku u Banjoj Luci i o okončanju supervizije u Brčko Distriktu, pri čemu je potpredsjednik parlamenta RS-a kazao da će sjednica Skupštine 23.februara pokazati da li postoji iskreno opredjeljenje Vlade RS-a i parlamenta kada je u pitanju definiranje razgraničenja između entiteta i tog distrikta te da li taj parlamentarni dom stoji iza odluke koju je tim povodom usvojila Vlada RS-a.

Ukoliko parlament ne iskaže punu podršku odluci Vlade RS-a, smatramo, kazao je Salkić, da tu ne postoji iskrenost, već dvostruki aršini i "duple igre".

Vlada RS-a je krajem prošle godine usvojila kartografsku osnovu administrativne karte RS-a i Brčko Distrikta, na kojoj se jasno vidi da se entitetska linija RS-a zaustavlja na mjestu dodira s Distriktom i ne prolazi kroz njega, kako je bilo na dosadašnjim kartama, pa granica RS-a unutar Brčko Distrikta i formalno više ne postoji.

Time je potvrđena Arbitražna odluka o Brčkom o tome da je Brčko Distrikt u zajedničkom vlasništvu dvaju entiteta.

Zbog te odluke opozicija u RS-u zatražila je posebnu sjednicu parlamenta koja je zakazana za 23.februar.