BiH
116

Salkić za Klix.ba: Kada dernek na Dan RS-a prođe, čut će se samo gladni stomaci građana

Razgovarao: Amer Džano
Salkić: Radikalna srpska politika vraća nas deceniju ili dvije unazad
Salkić: Radikalna srpska politika vraća nas deceniju ili dvije unazad
Odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti Dana RS-a se bezuvjetno mora poštovati i sve što je mimo toga predstavlja kršenje Ustava ove zemlje. Već dugo ukazujemo na radikaliziranje prilika u RS-u, ali nažalost, posljednjih godina izostala je reakcija i domaćeg pravosuđa i međunarodnih institucija, koja je trebala spriječiti ili sankcionirati radikalnu srpsku politiku koja nas vraća deceniju ili dvije unazad, rekao je u razgovoru za Klix.ba potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

Podsjećamo, zvaničnici u RS-u najavili su proslavu Dana RS-a 9. januara i pored presude Ustavnog suda BiH o neustavnosti ovog praznika.

Salkić upozorava da su postupci vlasti u RS-u za svaku osudu, te da je radikalizacija političkih prilika dostigla zabrinjavajući nivo.

"To vam je kao kod djeteta, ako mu dopustite male nestašluke, ako prođe nekažnjeno, onda dolaze sve veći i ozbiljniji problemi. U jednom trenutku teško ih je kontrolisati. Ali, kurs kojim ide RS je veoma opasan i on nije dječija igra. Bojim se da su tu bahatu igru Milorada Dodika sada prihvatili i mnogi drugi u RS, potpuno nesvjesni posljedica svojih poteza i pogubnosti takve politike", rekao je Salkić za Klix.ba te dodao da je radikalizam koji raspiruju vlasti RS-a teško kontrolisati.

Salkić kaže da vlasti RS-a najavljuju do sada najmasovnije obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a.

"To rade da bi izazvali bijes Sarajeva i Bošnjaka, te međunarodne zajednice. Jasno je da se radi o jeftinom prkosu legalnim organima države BiH, u čijim su institucijama također i Srbi. To je pokušaj guranja prsta u oko svima, kako nama koji zajedno gradimo Bosnu i Hercegovinu, tako i međunarodnoj zajednici. Međutim, zaboravlja se da ne može srpska politika u ovoj zemlji uzimati ono što joj odgovara, a odbacivati ono što je protivno njenim interesima, rušeći državu Bosnu i Hercegovinu, a pri tome uzimajući od nje maksimum kroz državne institucije", naglasio je Salkić.

Na glamuroznu proslavu bit će potrošene stotine hiljada maraka

Pojasnio je da će proslava entiteta u kojem su Bošnjaci konstitutivan narod, a to znači da nemaju veća niti manja prava od drugih, biti upriličena u duhu pravoslavne slave.

"To je uvredljivo za nas muslimane. Mi svoje praznike čuvamo, ali njima ne vrijeđamo druge. A nama se šalje poruka da vlasti RS negiraju naše postojanje, da negiraju naša vjerska osjećanja, te da na ovaj način žele demonstrirati silu. Prvo su nas protjerali, pa su silom sprečavali povratak izbjeglica, a sada organizirano, sistematski i transparentno provode vjersko ugnjetavanje. To je sramni čin. U 21. stoljeću civilizarane zajednice se natječu u poštivanju prava drugih i drugačijih. A ovdje sa nivoa institucija ta se prava krše. Naša obaveza je da ukažemo na zabrinjavajući radikalizam i pravoslavizaciju institucija ovog entiteta. Pri tome, naša je dužnost da upozorimo građane da će na glamuroznu proslavu biti potrošene stotine hiljada maraka. Kada dernek prođe, kada se emocije smire, 10. januara ujutro čut će se samo gladni stomaci građana u ovom entitetu. Naravno, nečiji džepovi će biti napunjeni. Gladni narod će to sve morati platiti, ali će tada biti kasno pitati kome je to sve bilo potrebno", rekao je Salkić.

Ramiz Salkić: Bošnjaci u bh. entitetu RS izloženi su zastrašujućoj diskriminaciji
Ramiz Salkić: Bošnjaci u bh. entitetu RS izloženi su zastrašujućoj diskriminaciji

Upozorava da su dvadeset godina poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma Bošnjaci u bh. entitetu RS izloženi zastrašujućoj diskriminaciji.

"Takva diskriminacija, u kojoj vam se ne dozvoljava korištenje maternjeg jezika, nemate pravo na školovanje djece, škole se zovu po pravoslavnim svecima, a institucije se pravoslaviziraju obilježavajući svoje krsne slave, pri tome negirajući postojanje muslimana i njihovog osjećaja, nije zabilježena u Evropi. Mnogo puta smo pozivali i Ured visokog predstavnika i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava da nam pomognu. Nažalost, diskriminacija poprima sve ozbiljnije oblike. Ured visokog predstavnika se distancirao od stvarnih događaja. Međutim, posljedice koje su nastale kao produkt te diskriminacije i izolacije su nesagledive i neko će morati snositi odgovornost za to. Mi smo pred opasnošću da budemo žrtve novog etničkog čišćenja. Bošnjaci su skoro odstranjeni i iz policije. Nema nas u javnim službama, javnim preduzećima itd. Obilježavanje 9. januara je samo vrh ledenoga brijega", istakao je Salkić.

Zvanične vlasti oživljavaju ideje Radovana Karadžića

Kao potpredsjednik bh. entiteta RS naglašava da ima obavezu podsjetiti da vladajući aparat nikada nije proveo istragu i kaznio počinioce genocida u zaštićenoj zoni Srebrenica i Žepa.

"Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju jasno je presudio da su Vojska RS i dijelovi MUP-a RS počinili genocid. Zvanične vlasti još uvijek nisu poduzele korake da se pronađu stotine masovnih grobnica u ovome entitetu, da se kazne počinioci, da se ograde od ideologije genocida i zločina. Naprotiv, posljednjih godina intenzivno negiraju genocid i oživljavaju ideje Radovana Karadžića. Taj opasni put kojim se kreće politika u RS trebao bi biti upozorenje međunarodnim institucijama koje vode računa o provođenju Dejtonskog sporazuma", zaključio je Salkić.