BiH
0

Sahrana predsjednika RS-a danas u Modriči

FENA
Predsjednik Republike Srpske Milan Jelić, koji je iznenada preminuo 30. septembra, bit će danas sahranjen na Gradskom groblju u Modriči. Počasnom ispraćaju ispred kuće Jelića u Modriči u 13.00 sati prethodi komemorativna sjednica u modričkoj Skupštini općine.

Jelić će biti sahranjen uz vjerski obred koji će predvoditi vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije, a oproštojane govore održat će Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH i Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS-a.

Prisustvo sahrani predsjednika RS-a najavio je veliki broj državnika, predstavnika najviših institucija RS-a, predstavnika diplomatskog kora i međunarodne zajednice u BiH, predstavnika političkih partija, preduzeća, udruženja, brojnih organizacija, sportskih klubova.

Dolazak na sahranu najavili su i najviši zvaničnici svih institucija RS-a: poslanici u Narodnoj skupštini, članovi Vlade, predstavnici sudske vlasti, lokalnih zajednica i drugih nivoa vlasti te predsjednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica.

Prisustvo sahrani najavila je i predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto i drugi predstavnici institucija Federacije BiH te predstavnici svih organa vlasti zajedničkih institucija BiH.

Osim predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, svoje prisustvo sahrani najavili su i ministri za komunikacije i transport Božo Ljubić i za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Slobodan Puhalac.

Dolazak na sahranu najavili su i brojni predstavnici diplomatskog kora u BiH: ambasador Srbije Grujica Spasović; ambasador Ruske Federacije Konstantin Šuvalov; ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Metju Rajkroft; ambasadorica Republike Grčke Konstantina Mavroskedilou; ambasador Republike Slovačke Miroslav Mojžita; ambasador Republike Češke Jirij Kudela; šef Kancelarije Sjedinjenih Američkih Država u Banjoj Luci Hajdi Jovanović, šef Misije OSCE-a Daglas Dejvidson i drugi.

Sahrani predsjednika Jelića prisustvovat će i predstavnici političkih stranaka iz RS-a i Federacije BiH te predstavnici političkih stranaka zemalja iz okruženja.

Posljednju počast predsjedniku Milanu Jeliću odat će i predstavnici sportskih saveza, organizacija i klubova iz RS-a i BiH, a najavljeno je i prisustvo velikog broja predstavnika medijskih kuća iz Republike Srpske i regiona.

Veliki broj autobusa s građanima iz većine gradova RS-a krenuo je prema Modriči, a i željeznički saobraćaj je danas redovan, iako su radnici Željeznice RS-a u štrajku.