28.08.2012. u 19:30

Sahat-kula se ponovo uzdigla nad čaršijom u Stocu

Nakon što je godinama bila ruševina i podsjetnik na ratna razaranja historijske jezgre Stoca, čuvena sahat-kula se ponovo uzdigla nad stolačkom čaršijom.


Konstrukcija sahat-kule je završena i vanjska skela je skinuta tako da stanovnici Stoca sada mogu vidjeti kako izgleda obnovljeni nacionalni spomenik.

Nosioci projekta obnove sahat-kule, udruženja Forum mladih Stolac i Obnova građanskog povjerenja Stolac, su zahvaljujući donacijama ljudi iz Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta za manje od godinu dana uspjeli prikupiti 60.000 KM i ponovo izgraditi sahat-kulu.

Prema riječima Nerina Dizdara, osnivača Foruma mladih Stolac i zastupnika SDP-a u Skupštini HNK, preostalo je još uređenje unutrašnjih zidova i izrada satnog mehanizma.

"Još nismo u potpunosti razlučili kako će izgledati unutrašnjost. Imamo ideju da tu bude svojevrsni izložbeni prostor. Izrada satnog mehanizma je nešto komplikovaniji posao, jer to mora biti satni mehanizam sa solarnim pločama, pošto sahat-kula nema mogućnost da se priključi na redovnu elektroenergetsku mrežu", kaže Dizdar za portal Klix.ba

Jedan od razloga zbog kojih obnovljena sahat-kula neće imati struju je neslaganje općinskog načelnika Stjepana Boškovića sa obnovom ovog historijskog objekta. Podsjetimo, načelnik Općine Stolac tužio je Federalno ministarstvo prostornog uređenja zbog izdavanja dozvole za obnovu.

 

Fotografija sahat-kule snimljena oko 1900.


Dizdar ističe da Bošković nije uspio osujetiti obnovu sahat-kule i da je sada evidnetno da od tužbe neće biti ništa.

"Ako znamo da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika sahat-kulu proglasila nacionalnim spomenikom, Općina je bila ta koja je trebala da je obnovi, a onda vas ta općina tuži zato što radite njen posao. To je van svake pameti", ističe Dizdar.

Zahvaljujući velikom odzivu građana iz cijelog svijeta i njihovim prilozima, prikupljenih 60.000 KM bi trebalo biti dovoljno za završetak radova.

"Sam trošak obnove sahat-kule je blizu 55.000 KM. Ostaje nam još satni mehanizam, koji će koštati oko 10.000 KM tako da očekujemo da će nam do završetka radova trebati još nekih 1.000 KM", govori Dizdar.

Sve dosadašnje donacije su transparentne i mogu se vidjeti na Facebook stranici Obnovimo stolačku sahat-kulu. Očekuju da bi u toku sljedećeg mjeseca mogli eventualno upriličiti i otvorenje sahat-kule.
(Klix.ba)
Tagovi: Sahat-kula


Komentari na članak - Ukupno: 82
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Klix.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Klix.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Klix.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Da biste mogli komentarisati ovaj članak, potrebno je da budete registrovani član Klix.ba portala. Ukoliko ste već registrovani na našem forumu, možete koristiti iste pristupne podatke.


Top komentari
 

bravo, samo naprijed! treba obnavljati naše bošnjačke kulturne spomenike i njima se ponosit.

također i hrvati trebaju da obnavljaju svoje.

srbi bi obnavljali, ali njima mimar kusturica tek gradi

Svi komentari
 

Konačni popis fizičkih i pravnih lica koja su novčano podržala ponovnu uspostavu bosanskohercegovačkog nacionalnog spomenika sahat-kule u Stocu zaključno sa 23.11.2013.:

Br. Ime i prezime Datum... Pročitaj više

 

jarane ti il imaš problem s očima ili s glavom, tvoj družić Dizdar je dobio ukupno u HNK 1581 glasova a ne 1900 kao što su tebi ispričali stručnjaci za pranje para preko nacionalnih spomenika, a... Pročitaj više

 

Svak će gledat u sahat kulu baš zato jer će okretati glavu od tog betonskog rugla. Džaba vam, crkva vam ima sto godina ko moj dedo, a taj zvonik, taman da je 100 metara, opet će bit 2013. godište.... Pročitaj više

 

Bravo Stočani. Poravnajte Hercegovinu i škutore u njoj. Podrška iz Bugojna.

 

Nego hocel tu bit bureka za kupit?

 

sad kad se napravi zvonik na novoj katedrali visok 40 metara nece vam tu kulicu niko ni pogledati samo naprijed bice treci sa ovim sdp-ovcama

 

B.a.l.i.j.a svakome pruža ruku zato jer stalno prosi...b.a.l.i.j.e dođete nešto kao ganci

 

Dizdar je dobio 1900 glasova i tako ušao u Skupštinu HNK, upravo jer je nrod prepoznao šta radi i da radi dobro, a nema u šteku narodni budžet. Ne valja ti računica.

 

za@.realista
Neka vas ALL..AH dragi nagradi sto puta vecom nagradom od Srebrenicke
i Dreteljske.Neka vas vrati tamo odakle su vas i doveli ovamo pa vas
ostavili da cuvate njihova ''sranja'' od raznih... Pročitaj više

 

Evo realista za tebe specijalno:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/cuvena-dzamija-kuslat-na-stijeni-bit-ce-otvorena-dogodine/120829052

prikaži više komentara

Najbolji odgovor na terorističke napade u Parizu je:

FACEBOOK PREPORUKE