BiH
0

Saglasnost zvaničnika RS-a o potrebi promjene entitetskog Ustava

FENA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić te predsjednik i premijer Milan Jelić i Milorad Dodik saglasili su se danas o potrebi promjene Ustava RS-a, što su do danas potpisima podržala 54 poslanika, i o donošenju novih simbola RS-a.

Nakon sastanka u Banjoj Luci, Radojičić je kazao da je nedavno okončana procedura formuliranja prvog paketa promjena Ustava RS-a koji sadrži 28 amandmana, a kojima se vrši usklađivanje s evropskom konvencijom o ljudskim pravama i slobodama, pravima djeteta te s evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi.

Amandmanima na Ustav RS-a izmijenit će se odredba o glavnom gradu RS-a, gdje će umjesto Sarajevo biti navedena Banja Luka, brisat će se odredba o postojanju smrtne kazne, a status grada i u Ustavu dobit će Istočno Sarajevo.

Ustavnim amandmanima unijet će se izmjene i u pogledu lokalne samouoprave, na što se odnosi jedno čitavo poglavlje, a brisat će se odredba o društvenoj imovini kao dio koji govori u Ustavu o SR Jugoslaviji koja više ne postoji i drugo.

Radojičić očekuje da će o promjeni Ustava RS-a biti osigurana saglasnost gotovo svih poslanika.

Kada su u pitanju simboli RS-a, Radojičić je podsjetio da kada je u pitanju grb RS-a da su u toku tehničke dorade predloženih pet rješenja novog grba RS-a.

On očekuje da na drugoj sjednici u oktobru bi trebalo da se entitetski parlament opredijeli za jedno od pet predloženih rješenja novog grba RS-a.

Entitetski predsjednik Milan Jelić ukazao je na značaj ovih pitanja te dodao da će se u promjenama Ustava poštivati konvencije o ljudskim pravima.

Premijer Dodik je rekao da će se u vezi s promjenama entitetskog ustava poštivati predviđena procedura, a kada su u pitanju simboli da je neophodno provesti obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH o promjeni obilježja entiteta.