Danas iniciranje smjene
0

Sadovića zamjenjuje bivši ministar policije?

SRNA
Tarik Sadović
Tarik Sadović
Predsjedništvo SDA danas će od svojih poslanika u Parlamentu BiH zatražiti da iniciraju smjenu ministra bezbjednosti BiH Tarika Sadovića, a moguće je i imenovanje njegovog nasljednika, izjavio je potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović.

Zvaničnih kandidatura još nema, ali SDA ovu funkciju namjerava da ponudi nekom od bivših ministara policije, pišu "Nezavisne novine".

"SDA ima dovoljno kvalitetnih kadrova za ovu funkciju. Moguće je da u paketu bude donesena odluka o smjeni i imenovanju novog ministra bezbjednosti", rekao je Ahmetović. 

Bakir Izetbegović, predsjedvajući Kluba poslanika SDA kaže da poslanici mogu smijeniti cijeli Savjet ministara BiH, ali ne ministre pojedinačno. 

"Predsjedavajući Savjeta ministara BiH zadužen je za razrješavanje ministara, a njegovu odluku potvrđuje Predstavnički dom Parlamenta BiH. Ministre kandiduju stranke, stoga SDA može od predsjedavajućeg tražiti da razriješi ministra bezbjednosti ili možemo mi kao klub to isto tražiti od državnog premijera. O tome ćemo odlučiti u srijedu na sjednici Predsjedništva SDA", rekao je Izetbegović, ne želeći da decidno odgovori na pitanje hoće li svi poslanici SDA podržati smjenu Sadovića. 

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao da je SDA ranije davala podršku drugim strankama prilikom određenih promjena u Savjetu ministara, tako da očekuje njihovu podršku za smjenu Sadovića.

Prema njegovim riječima, zahtjev za smjenu ministra bezbjednosti biće upućen parlamentu po redovnoj proceduri.
"Razočaran sam saopštenjem koje je dao Sadović. Žao mi je što nije prihvatio stav Predsjedništva stranke, prema kojem treba da se povuče, i nije nam ostavio puno prostora tako da ćemo se o svemu izjasniti na Predsjedništvu stranke", rekao  je Tihić nakon pauze sjednice Doma naroda parlamenta BiH.

Predsjedništvo SDA donijelo je 3. jula odluku kojom je pozvalo Sadovića da podnese ostavku na funkciju ministra bezbjednosti BiH zbog određenih prigovora na njegovu saradnju sa nekim institucijama BiH i međunarodne zajednice.

Sadović je izjavio da neće podnijeti ostavku na ovo mjesto dok lider SDA Sulejman Tihić javno ne kaže da je podlegao pritiscima prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Raffija Gregoriana i američkog ambasadora u BiH Charlesa Englisha, koji su ultimativno tražili da bude uklonjen sa funkcije.