BiH
354

Sadik Ahmetović pokreće inicijativu za smjenu ministra Igora Crnadka

Piše: Er. M.
Sadik Ahmetović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović kazao je za Klix.ba kako će na narednoj sjednici pokrenuti inicijativu za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka.

Ovakav potez uslijedio je nakon odluke ministra Crnadka, kojom predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova BiH zabranjuje da učestvuju u aktivnostima u vezi s komemoracijom u Potočarima 11. jula.

Ahmetović je kazao kako Klub SDA nije raspravljao o inicijativi za smjenu Crnadka, ali da će bez obzira na to tražiti da se Parlamentarna skupština BiH izjasni o povjerenju ministru vanjskih poslova BiH.

"S obzirom na to da predstavljam populaciju Bošnjaka iz RS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, ja sam i predstavnik žrtava genocida. Njihova prava su mi iznad svake politike u BiH i ja ću na narednoj sjednici pokrenuti inicijativu za preispitivanje povjerenja ministru vanjskih poslova Igoru Crnadku", kazao je Ahmetović.

On dodaje da je Crnadak ovakvim djelovanjem duboko izašao iz okvira nadležnosti i to sve na stranu interesa drugih država.

"Donio je odluku koja može zgroziti samo obilježavanje ili ga potcijeniti na određeni način. Zamislite da ministar sigurnosti ili ministri unutrašnjih poslova donesu takve odluke, ood znakom pitanja bi bilo obilježavanje", rekao je Ahmetović.

Zaključio je kako će ostati ustrajan u inicijativi pa makar je niko i ne podržao.

"Ja imam tu obavezu zbog žrtava genocida. O tome neću i ne želim pregovarati ni sa kim, pa ni sa jednom političkom strankom. Pozvat ću ih samo da me podrže uz obrazloženje", rekao je Ahmetović.