Svijet
0

SAD zabrinute zbog pojačanih cyber aktivnosti Kine

Klix.ba
John Kerry (Foto: AFP)
John Kerry (Foto: AFP)
Predsjednik Barack Obama kazao je da je sve veća zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država zbog kontinuiranih kineskih cyber aktivnosti. Rekao je to nakon dvodnevnih razgovora koje su dvije zemlje vodile o ovoj temi u Washingtonu.

Obama je pozvao Kinu da djeluje kako bi smanjili napetost između dviju zemalja.

Sjedinjene Američke Države su inače optužile Kinu da je uključena u hakerske upade u vladine i komercijalne kompjuterske sisteme.

Podsjećamo, radi se o povredama sigurnosti kompjuterskih sistema kojim su ugroženi tajni podaci, odnosno evidencija o blizu četiri miliona zaposlenika u SAD-u.

Govoreći u Washingtonu, američki državni sekretar John Kerry rekao je kako će ove dvije zemlje sada raditi zajedno kako bi ispoštovale norme ponašanja kada je riječ o cyber djelovanju.

"Bio je ovo iskren razgovor, bez optuživanja, bez uperenih prstiju, o problemu cyber krađa, odnosno pitanju da li je ili ne vladinim propisima omogućen progon hakera i pojedinaca koji se bave različitim napadima", kazao je Kerry.

SAD je pokazala svoj "kristalno jasan" stav da to nije prihvatljivo.

"Moramo riješiti ovaj problem i biti model drugima kako bi znali kako da se ponašaju u ovim slučajevima, naročito u smislu bilateralnih odnosa", kazao je Kerry.