Inzko podnio izvještaj UN-u
0

SAD u potpunosti podržavaju visokog predstavnika

FENA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, govoreći u ponedjeljak pred Vijećem sigurnosti UN-a, iznio niz ozbiljnih problema koji potresaju same temelje države Bosne i Hercegovine.

Komentirajući izvještaj, zamjenica američkog ambasadora pri UN-u Rosemary di Carlo, između ostaloga, rekla je kako se Sjedinjene Države nadaju da lideri BiH, koji su iskazali tako odanu službu u Vijeću sigurnosti, ipak mogu pronaći način da zajedno rade na prevladavanju unutrašnjih političkih teškoća.

"Danas se temelji historijskog Dejtonskog sporazuma dovode u pitanjem prijeteći da unište brojne uspjehe koje je zemlja ostvarila. Sjedinjene Države pozivaju strane da poduzmu apsolutno svaki mogući napor i zajednički prevaziđu etničke i stranačke linije razdvajanja, da bi se održali mir i stabilnost. Sjedinjene države još jednom potvrđuju punu podršku instituciji visokog predstavnika. Slažemo se s ocjenom da nedavni zaključci Narodne skupštine RS-a predstavljaju fundamentalni izazov Dejtonskom sporazumu, i najozbiljniji i uznemirujući kurs akcija kojim RS krši taj sporazum.Ove akcije u pitanje dovode spremnost RS-a da poštuje vladavinu prava, i put BiH ka Evropskoj Uniji, te ekonomskom oporavku. Visoki predstavnik ima našu punu podršku u osudi nezakonitog dovođenja u pitanje njegovih ovlasti, a isto će tako imati i našu punu podršku u koracima koje poduzme kako bi se poštovao Dayton i odbranili i sačuvali suverenitet i teritorijalni integritet BiH. U procesu smo i sami“, kazala je zamjenica američkog ambasadora u UN-u,"razmatranja naših vlastitih mjera kojima bismo podržali i zaštitili Dayton i institucije BiH, ako to bude potrebno.“

Di Carlo je također naglasila zabrinutost zbog nepostojanja državne vlade sedam mjeseci nakon izbora, dodajući da lideri BiH jednostavno moraju organizirati jaku koalicijsku vladu koja će biti sposobna da provodi reforme.

Ona je rekla da Washington brine zbog šovinističke retorike podjele, pogotovo zbog duboko uznemirujućih izjava da se genocid u Srebrenici nije dogodio, te još jednom naglasila veliku važnost nastavka saradnje s Haškim tribunalom.

"Sjedinjene Države su u potpunosti odlučne da se ispoštuje Dejtonski sporazum, u potpunosti podržavaju odluke visokog predstavnika, i nadaju se i dalje da će lideri u BiH konačno ostvariti konsenzus kada je u pitanju obrana, ustav, i druge reforme neophodne za mir, stabilnost i članstvo BiH u EU-u i NATO savezu“, zaključila je Rosemary di Carlo, zamjenica američke ambasadorice u UN-u, prenosi VoA.