BiH
631

Sačuvati uspomenu na Britanca koji se spalio zbog rata u BiH

FENA
Graham Bamford (Foto: Arhiv)
Graham Bamford (Foto: Arhiv)
Samožrtvovanje Britanca Grahama Bamforda, koji se prije tačno 23 godine u znak protesta zbog agresije i genocida u BiH spalio u Londonu, ne smije ostati samo uzaludan moralan čin poruka je Instituta za istraživanje genocida, Kanada (IGK) povodom godišnjice najhrabrijeg čina ovog Britanca.

Žrtvujući svoj život, kako naglašava IGK, Graham šalje kontinuiranu poruku svim istinskim borcima protiv agresije i genocida da se ujedine u borbi protiv tih zločina.

"Posebno je njegova žrtva poruka istinskim braniocima BiH da u postdejtonskom vremenu moraju nastaviti političku borbu za anuliranje svih rezultata agresije i genocida koji su sve više opasnost i kočnica za normalno funkcionisanje države BiH", ocjenjuje IGK u saopćenju za javnost.

Iz ove organizacije poručuju da je, spaliti se iz dubokih moralnih razloga zbog zločina agresije i genocida prema narodu kojem ne pripada, velika poruka i pouka svima.

"Pozivamo sve patriote u i van BiH da konačno nešto više uradimo i da više sačuvamo uspomenu na velikog čovjeka koji je zarad moralnih principa žrtvovao vlastiti život", ističu u IGK-u.

Britanac Graham Bamford se prije 23 godine, usred bijela dana, ispred Donjeg doma britanskog Parlamenta polio benzinom i zapalio. Smrt u najstrašnijim mukama bio je njegov način da ukaže na največi zločin poslije Drugog svjetskog rata, zločin agresije i genocida nad građanima BiH.