BiH
0

SABNOR poziva antifašiste na proteste zbog rušenja spomenika u Širokom Brijegu

Klix.ba
Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR BiH) žestoko protestuje zbog poteza lokalne vlasti u Širokom Brijegu, koja se usudila ukloniti "Kameni cvijet“, koji je u toj općini izgrađen 1985. kao spomen-obilježje žrtvama Drugoga svjetskog rata.

Ovaj čin jasno pokazuje da su fašističke snage koje žele zatrti svaki trag antifašističke borbe i danas izuzetno jake i da je više nego ikad prije važno što glasnije obilježiti važne datume iz časne historije naših predaka, saopćeno je iz SABNOR-a.

“Nema opravdanja za ovakav vandalski čin i lokalne vlasti Širokog Brijega morali su naći drugo rješenje kojim neće skrnaviti spomen-obilježje žrtvama koje su dale živote između ostalog i da oni danas slobodno žive”, stav je SABNOR-a BiH koji želi skrenuti pažnju svim antifašistima da ovakvi činovi moraju biti javno osuđeni, a da takvim pojedincima nije mjesto ni u jednoj vlasti u zemlji koja sebe smatra demokratskom.

“Ovakvi potezi nam govore da bitka protiv fašizma traje i danas”, poruka je SABNOR-a BiH koji upravo zbog ovakvih pojedinaca pozivaju sve antifašiste sa porukom: ”Zbijmo redove! Vidimo se 9. maja na Makljenu, Vracama i u Mostaru, a 11. maja u Jablanici! Smrt fašizmu – sloboda narodu!”, stoji u saopćenju.