BiH
23

Šabić: Vlada KS-a će se uključiti u rješavanje problema Centra Skenderija

FENA
Vlada Kantona Sarajevo će se uključiti u rješavanje imovinskopravnih odnosa Kantonalnog javnog preduzeća Centar Skenderija, nakon čega očekujemo povećanje prihoda - kazao je danas ministar privrede KS-a Muharem Šabić.

Izjavio je to nakon što je s premijerom KS-a Elmedinom Konakovićem posjetio ovo preduzeće.

Istakao je da Skupština KS-a treba donijeti odluke i razriješiti pitanje vlasništva ovog preduzeća.

Također smatra da u Centru Skenderija ima i ohrabrujućih vijesti te da menadžment preduzima određene korake u njihovom prevazilaženju.

Dodao je da će se Vlada KS-a baviti svim problemima u javnim preduzećima te da će koristiti sve raspoložive resurse da pomognu povećanje prihoda.

Također je naglasio da će Vlada pomoći organizaciju sajmova te izdavanje prostora ovog preduzeća.

Direktor Centra Skenderija Hajriz Bećirović rekao je da nisu potrebna velika finansijska sredstva za rješenje problema ovog preduzeća.

Kao prvo, dodao je, treba riješiti imovinskopravne odnose između Skenderije i Vlade KS-a.

"Ukoliko je vlasnik Vlada, onda ona mora uknjižiti svoje objekte te nas osloboditi stope amortizacije nakon čega se pravi drugačiji sporazum koji bi nas oslobodio plaćanja oko milion KM", objasnio je.

Dodao je da je potrebno realizirati Odluku Vlade koja je usvojena prije više od godine dana da se Pravobranilaštvo KS-a smjesti u prostorije ovog preduzeća, što bi značajno povećalo prihode.