Sarajevo
0

Sabato Errico preuzeo komandu štabom NATO-a

FENA
Brigadni general Sabato Errico preuzeo je večeras komandu NATO-a štabom u Sarajevu od general-majora Richarda O. Wightmana na ceremoniji koja je održana u zgradi institucija BiH.

Brigadni general Sabato Errico prvi je italijanski zapovjednik Glavnog štaba NATO-a u Sarajevu i 14 komandant NATO snaga u BiH.

Osim vojne ceremonije prijenosa ovlasti i predaje komande, u prisustvu brojnim domaćih i međunarodnih zvaničnika održana je i svečanost kojom je obilježen napredak u partnerstvu NATO-a i BiH.

Dosadašnji američki komandant NATO štaba general Wightman, koji je na tom mjestu bio od oktobra 2006. godine, ocijenio je kako je BiH ostvarila značajan napredak u oblasti reforme odbrane, ali da je ostalo još dosta posla da se uradi.

Podsjetio je da je, kao korak naprijed prema NATO-u, BiH u aprilu prošle godine dobila Intenzivirani dijalog, te da je to ostvarila u kraćem vremenu nego što se očekivalo.

Wightman ističe kako se zbog ovih ostvarenih rezultata BiH ima čime ponositi, kao i da na osnovu dostignuća ostvarenih u protekle dvije godine BiH spremna za nove izazove na tom putu.

Naglasio je da je odluka o članstvo BiH u NATO savezu politička odluka, koju treba da donese 26 zemalja članica.

  • Ono što mi na ovom nivou možemo uraditi je da svi ti koraci budu izvršeni kako bi BiH bila što kredibilniji kandidat, ustvrdio je odlazeći komandant NATO-a pred početak ceremonije primopredaje komande.

Novi komandant NATO štaba u Sarajevu kazao je kako se misija NATO-a u BiH razvijala i napredovala za vrijeme tri prethodna komandanta štaba, te da će se to nastaviti i pod njegovom komandom.

Nakon napretka koje je BiH ostvarila u oblasti reforme odbrane, general Ericco je ukazao na potrebu daljeg usvajanja određenih mehanizam potrebnih za članstvo u NATO-u.

  • Posvećen sam izvršavanju mandata NATO štaba u istom duhu saradnje i podrške s kolegama u Ministarstvu odbrane BiH kako bi se ostvarili zajednički ciljevi u reformi odbane, kazao je general Ericco.

Norveški ambasador u BiH Jan Braathu, čija je ambasada kontakt za NATO u našoj zemlji, saglasan je s ocjenom da je BiH ostvarila fenomenalan uspjeh u oblasti reforme odbrane, kao i da je to rezultat timskog rada između NATO štaba u Sarajevu i vlasti u BiH.

  • Nema nekog drugog područje u BiH u kojem je ostvaren takav napredak, kao u području usklađivanja s NATO standardima i integracije u NATO, ustvrdio je ambasador Braathu pred početak ceremonije.

Zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš zahvalila je dosadašnjem komandantu NATO štaba u Sarajevu na doprinosu u oblasti reformi odbrane, te izrazila uvjerenje da će u saradnji s ovim štabom biti nastavljen napredak naše zemlje prema NATO-u.

Komandant Združenih snaga Komande u Napulju admiral Mark Fitzgerald, koji je trebalo na ovoj ceremoniji da formalno preda komandu, nije mogao doputovati u BiH zbog vremenskih uvjeta.