BiH
494

Sabahudin Klisura: Šansa za Fojnicu je turizam, prioritet je Prokoško jezero

Piše: S. Hambo
Sabahudin Klisura/ Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Načelnik Fojnice Sabahudin Klisura (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura ističe kako je najveća šansa za razvoj Fojnice turizam. Samo je na Prokoškom jezeru zabilježen dolazak oko 20.000 posjetilaca, a Fojnica je u prošloj godini imala preko 200.000 noćenja.

Koje su razvojne mogućnosti Fojnice, neiskorišteni potencijali, problemi sa kojima se suočava lokalna zajednica i aktuelni projekti, pitanja su na koja smo pokušali dobiti odgovor u razgovoru sa novoizabranim načelnikom općine Fojnica Sabahudinom Klisurom.

Klisura je za načelnika izabran na prijevremenim izborima koji su održani u septembru, a nakon ostavke načelnika Salkana Merdžanića, koji je imenovan za ministra u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK.

Opće je poznato da sredine poput Fojnice ne raspolažu naročito velikim budžetom, a za implementaciju projekata u većini slučajeva im je potrebna saglasnost većih nivoa vlasti. Ipak, mogućnosti za razvoj postoje, jer Fojnica već ima brend turističke destinacije koji je potrebno nadograditi.

"Kao novoizabrani načelnik najviše svog vremena ću trošiti na unaprijeđenje turističkih potencijala općine Fojnica. Želim istaći da je Prokoško jezero naročito važan segment naše ponude, a to se u potpunosti dokazalo u protekle dvije godine. U ovoj godini samo na Prokoškom jezeru imali smo oko 20.000 turista.

Ipak, najveći problem jeste infrastruktura, odnosno pristup Prokoškom jezeru, jer od 22 kilometra koliko je jezero udaljeno od Fojnice, 16 kilometara je makadamski put. Općina pokušava sanirani put, a u toku 2015. godine prema riječima načelnika Klisure u rekonstrukciju je uloženo oko 100.000 KM.

Iz Općine apeliraju da je potencijal Prokoškog jezera potrebno maksimalno iskoristiti i s obzirom da je taj lokalitet proglašen spomenikom prirode neophodno je u održavanje i ulaganje u turističke kapacitete uključiti i više nivoe vlasti.

Naročit problem predstavlja divlja izgradnja na Prokoškom jezeru, a prema posljednjim informacijama izgrađeno je oko 300 objekata. Trenutno je izdata privremena zabrana za bilo kakvu izgradnju na Prokoškom jezeru. U međuvremenu je Općina uradila kanalizacionu mrežu, a u planu je izgradnja bazena za vodu za lokalne stanovnike.

Naročito važan segment turističke ponude u Fojnici je liječilište i banja Reumal, koja je u prošloj godini zabilježila preko 210.000 noćenja.

"Mi smo nedavno bili u Kuvajtu gdje smo prezentirali naše turističke potencijale, i mogu reći da smo ostvarili značajne kontakte koji bi mogli doprinijeti našem turizmu. Potrebno je samo naše kapacitete prilagoditi njihovim potrebama", istakao je Klisura.

Fojnica se ponosi mogućnošću razvoja i vjerskog turizma zbog velikog potencijala Franjevačkog samostana.

"Osim Franjevačkog samostana mi turistima, kada je u pitanju vjerski turizam možemo predstaviti i tekije koje imamo na području naše općine. To je nešto što bi mogli iskoristiti", rekao je Klisura.

Veliki problem u ovom trenutku za Fojnicu predstavlja nepostojanje turističke agencije. Oskudnost finansijskih sredstava nedozvoljava da Općina otvori turističku agenciju, a prema podacima o broju noćenja to je neophodno.

"Nažalost problem je budžet, a naš budžet iznosi tek nešto više od dva miliona KM. To je dovoljno tek za osnovne potrebe iz nadležnosti Općine", naglasio je načelnik.

Osim toga, Fojnica kao i brojni drugi gradovi ima problem odlaska mladih ljudi u inostranstvo. A jedan od glavnih krivaca za takvo stanje, kako ističe načelnik Klisura je hiperprodukcija kadrova koji su blago rečeno nepotrebni u Fojnici.

"Ma koliko ja imao želje i ideje nažalost teško je lokalnu zajednicu pokrenuti bez koordinacije i pomoći kantona ili entiteta. Mi smo osuđeni da se sami snalazimo i da se borimo. Ipak, svi vjerujemo da je šansa Fojnice turizam i na tome ćemo nastaviti raditi, stvarati ambijent za bolje uslove i razvoj te oblasti", zaključio je Klisura za Klix.ba