BiH
0

Sa So Mange - veče donatora: Neka bude "in" reći da ste Rom

Piše: A. P.
Foto: N. G./Klix.ba
Goran Bregović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Goran Bregović i saradnici predstavili su danas novoosnovanu fondaciju Gorica, koju je ovaj muzičar pokrenuo u Sarajevu s ciljem da pomogne mladim i talentovanim Romima u BiH koji imaju želju, ali nemaju mogućnosti da se muzički obrazuju.

Kako bi promovisao ovaj projekt okupio je veliki broj muzičara iz regije koji će na koncertu nazvanom "Sa So Mange - veče donatora" biti održan 19. decembra od 19 sati u olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu. Najavljen je dolazak Gibonnija, Petra Graše, Vlatka Stefanovskog, Đure i Bombaj štampe, Harisa Džinovića, Dragane Mirković, Brene, Jelene Rozge, Jelene Karleuše, Ace Lukasa, grupe Miligram i drugih muzičara.

"Ja nemam mogućnosti da riješim velike probleme, ali kao komšija komšiji pokušavam da pomognem koliko mogu. Osnovao sam fondaciju koja će pomagati Romima koji hoće da upišu muzičke škole, niže, srednje, pa do akademije. Vi znate da ja skoro cijeli život sviram sa Romima i znam da Romima ne možete pomoći ako im ne date obrazovanje. Samo je obrazovan čovjek slobodan čovjek, a kod Roma je to najveći problem. Oni nemaju kad da se obrazuju jer su prinuđeni da zarađuju hljeb", objasnio je Bregović dodavši da će pomoći Romima da zauzmu mjesto koje im pripada.

Brega i "srpsko Sarajevo"

Obraćajući se predstavnicima medija, u objašnjenju trenutnog domena djelovanja fondacije, dvaput je izgovorio "Sarajevo i srpsko Sarajevo". Neobaviješten da takav grad već godinama ne postoji, očigledno nije primijetio ni kada je diskretno ispravljen.

Koncert zvijezda upriličio je, kako kaže, da bi "poslao što glasniju poruku" i senzibilizirao javnost, najavio je da će svaki gost izvoditi romsku muziku.

Bregović je rekao da je svjestan da ulazi u veliku avanturu, te da će uspjeh biti ako Fondacija uspije odškolovati i samo nekoliko Roma.

U BiH živi između 80.000 i 100.000 Roma, a samo pet-šest njih se danas školuje u muzičkim školama u našoj zemlji. Izuzetno talentovana djeca, rečeno je danas, imat će šansu da se usavršavaju u inostranstvu.

Grandiozna scena u Zetri

Izvršni direktor fondacije Gorica Faruk Drina je rekao da su već stupili u kontakt sa nekim romskim udruženjima kako bi saznali koji su njihovi problemi.

"Prilikom zadnjeg popisa stanovništva mnogi su se ustručavali da se izjasne kao Romi. Kada imaju Gorana Bregovića i organizaciju koja im pomaže iza leđa, mislim da će sutra biti 'in' reći da ste Rom i to je kolateralna dobit ovog projekta", kazao je Drina i najavio grandioznu scenu i najeminentnija muzička imena iz regiona.

"Bit će to scena kakva dosad nije viđena u Zetri, široka 22 metra i prirodni ambijent, sa pravom travom, drvećem i rijekom sa slapovima koja se slijeva u jezero", dočarao je Drina.

Prof. Davor Maraus, Arman Šarkić i Eldin Ibrahimefendić su članovi Izvršnog odbora fondacije, a na današnjem druženju s medijima u Bosanskom narodnom pozorištu u Sarajevu predstavljeni su i članovi Senata: Ivica Šarić, Damir Marjanović, Damir Mahmić, Elvir Švrakić, Melina Halilović, Ljubo Pavlović, Ismeta Dervoz i Mirsad Purivatra.

Posjeta romskom naselju Gorica

Melina Halilović, studentica Fakulteta političkih nauka i predsjednika Udruženja Roma "Budi moj prijatelj", poručila je da želi da se u društvu promijeni slika o Romima, dok je profesor Marjanović rekao da je "snaga jednog društva kad većina zna o manjini".

Fondaciju je Bregović pokrenuo vlastitim sredstvima, a ubuduće očekuje da će se ona finansirati prihodima koje sama ostvari, kao i sponzorstvima i donacijama. Prve donacije od 13. decembra uplatit će gosti za ulaz na koncert. Dakle, neće se kupovati klasične ulaznice, već će nakon uplate svaki od budućih posjetilaca dobiti donatorsku potvrdu i poklon CD "Šampanjac za cigane". Donatorske potvrde posjetioci će predočiti na ulazu u Zetru, a one koštaju 15, 20, 30 i 50 KM.

"Ne želim od ovog projekta praviti estradnu priču. Pretpostavljam da će biti moguće novac skupljati na druge načine, ali ako budem morao idem s gitarom od kafane do kafane da ga promovišem", rekao je na kraju Bregović uvjeren da ovaj potez ima svijetlu budućnost. On sutra ide u posjetu romskim porodicama u sarajevskom naselju Gorica, po kojem je fondacija dobila ime, ali i u posjetu lokacijama na kojima će snimati seriju "Karmen sa sretnim krajem", čiji je scenario napisao.