09.12.2013. u 16:47

Sa So Mange - veče donatora: Neka bude "in" reći da ste Rom

Goran Bregović i saradnici predstavili su danas novoosnovanu fondaciju Gorica, koju je ovaj muzičar pokrenuo u Sarajevu s ciljem da pomogne mladim i talentovanim Romima u BiH koji imaju želju, ali nemaju mogućnosti da se muzički obrazuju.

Goran Bregović Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba Goran Bregović
Goran Bregović Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba Goran Bregović
Konferencija za medije Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba Konferencija za medije
Goran Bregović Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba Goran Bregović
Goran Bregović i Arman Šarkić Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba Goran Bregović i Arman Šarkić
Profesor Davor Maraus Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba Profesor Davor Maraus
Faruk Drina i Goran Bregović Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba Faruk Drina i Goran Bregović
Goran Bregović Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba Goran Bregović
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Konferencija za medije Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba Konferencija za medije
Damir Marjanović Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba Damir Marjanović
Članovi Senata fondacije Gorica Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba Članovi Senata fondacije Gorica
- - - - - - - - - - - -
Kako bi promovisao ovaj projekt okupio je veliki broj muzičara iz regije koji će na koncertu nazvanom "Sa So Mange - veče donatora" biti održan 19. decembra od 19 sati u olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu. Najavljen je dolazak Gibonnija, Petra Graše, Vlatka Stefanovskog, Đure i Bombaj štampe, Harisa Džinovića, Dragane Mirković, Brene, Jelene Rozge, Jelene Karleuše, Ace Lukasa, grupe Miligram i drugih muzičara.

"Ja nemam mogućnosti da riješim velike probleme, ali kao komšija komšiji pokušavam da pomognem koliko mogu. Osnovao sam fondaciju koja će pomagati Romima koji hoće da upišu muzičke škole, niže, srednje, pa do akademije. Vi znate da ja skoro cijeli život sviram sa Romima i znam da Romima ne možete pomoći ako im ne date obrazovanje. Samo je obrazovan čovjek slobodan čovjek, a kod Roma je to najveći problem. Oni nemaju kad da se obrazuju jer su prinuđeni da zarađuju hljeb", objasnio je Bregović dodavši da će pomoći Romima da zauzmu mjesto koje im pripada.

Brega i "srpsko Sarajevo"Obraćajući se predstavnicima medija, u objašnjenju trenutnog domena djelovanja fondacije, dvaput je izgovorio "Sarajevo i srpsko Sarajevo". Neobaviješten da takav grad već godinama ne postoji, očigledno nije primijetio ni kada je diskretno ispravljen.

Koncert zvijezda upriličio je, kako kaže, da bi "poslao što glasniju poruku" i senzibilizirao javnost, najavio je da će svaki gost izvoditi romsku muziku.

Bregović je rekao da je svjestan da ulazi u veliku avanturu, te da će uspjeh biti ako Fondacija uspije odškolovati i samo nekoliko Roma.

U BiH živi između 80.000 i 100.000 Roma, a samo pet-šest njih se danas školuje u muzičkim školama u našoj zemlji. Izuzetno talentovana djeca, rečeno je danas, imat će šansu da se usavršavaju u inostranstvu.

Grandiozna scena u ZetriIzvršni direktor fondacije Gorica Faruk Drina je rekao da su već stupili u kontakt sa nekim romskim udruženjima kako bi saznali koji su njihovi problemi.

"Prilikom zadnjeg popisa stanovništva mnogi su se ustručavali da se izjasne kao Romi. Kada imaju Gorana Bregovića i organizaciju koja im pomaže iza leđa, mislim da će sutra biti 'in' reći da ste Rom i to je kolateralna dobit ovog projekta", kazao je Drina i najavio grandioznu scenu i najeminentnija muzička imena iz regiona.

"Bit će to scena kakva dosad nije viđena u Zetri, široka 22 metra i prirodni ambijent, sa pravom travom, drvećem i rijekom sa slapovima koja se slijeva u jezero", dočarao je Drina.

Prof. Davor Maraus, Arman Šarkić i Eldin Ibrahimefendić su članovi Izvršnog odbora fondacije, a na današnjem druženju s medijima u Bosanskom narodnom pozorištu u Sarajevu predstavljeni su i članovi Senata: Ivica Šarić, Damir Marjanović, Damir Mahmić, Elvir Švrakić, Melina Halilović, Ljubo Pavlović, Ismeta Dervoz i Mirsad Purivatra.

Posjeta romskom naselju GoricaMelina Halilović, studentica Fakulteta političkih nauka i predsjednika Udruženja Roma "Budi moj prijatelj", poručila je da želi da se u društvu promijeni slika o Romima, dok je profesor Marjanović rekao da je "snaga jednog društva kad većina zna o manjini".

Fondaciju je Bregović pokrenuo vlastitim sredstvima, a ubuduće očekuje da će se ona finansirati prihodima koje sama ostvari, kao i sponzorstvima i donacijama. Prve donacije od 13. decembra uplatit će gosti za ulaz na koncert. Dakle, neće se kupovati klasične ulaznice, već će nakon uplate svaki od budućih posjetilaca dobiti donatorsku potvrdu i poklon CD "Šampanjac za cigane". Donatorske potvrde posjetioci će predočiti na ulazu u Zetru, a one koštaju 15, 20, 30 i 50 KM.

"Ne želim od ovog projekta praviti estradnu priču. Pretpostavljam da će biti moguće novac skupljati na druge načine, ali ako budem morao idem s gitarom od kafane do kafane da ga promovišem", rekao je na kraju Bregović uvjeren da ovaj potez ima svijetlu budućnost. On sutra ide u posjetu romskim porodicama u sarajevskom naselju Gorica, po kojem je fondacija dobila ime, ali i u posjetu lokacijama na kojima će snimati seriju "Karmen sa sretnim krajem", čiji je scenario napisao.
(Klix.ba)


Komentari na članak - Ukupno: 85
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Klix.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Klix.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Klix.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Da biste mogli komentarisati ovaj članak, potrebno je da budete registrovani član Klix.ba portala. Ukoliko ste već registrovani na našem forumu, možete koristiti iste pristupne podatke.


Top komentari
 

Ovom Bregi cim nestane para,eto ga u Sarajevo.


 

niđe veze djece mi....poklopi se i tišu

 

ako ikom ne fali druze Bregi ne fali

a i ovo srpsko sarajevo sto spominje, ajd valjda se odnosilo na taj dio da poziva da se dodje il sta vec, sta ga izvlace kako ne treba

pa i ja kazem tako majku mu... Pročitaj više

prikaži sve odgovore
 

Bregovic je fenomen, samo se on obogatio zahvaljujuci Romima... :)


 

I Kusturica žvaljo bubuljičavi.

 

I Danis je kreno njihovim stopama. :D

prikaži sve odgovore
Svi komentari
 

Čuo sam da će i Katarina Witt doći... al' u qrcu, đe će pored ovol'ke ciganije hahaha... Nije Sarajevo nikad bilo metropola, samo je ličilo malo '80ih na grad, sad je balkanska krčma u kojoj i ustaša... Pročitaj više

 

 

Znači, qrca graha...

 

Kod nas se stvara slika kako je Bregovic poznat u svijetu, sto je laz. On je vjest manipulator koji u isto vrijeme laze cetvoricu. Privid o njegovom bogastvu i velikom broju koncerata siri prevarant Drina.... Pročitaj više

 

Prava slika Bregovica je onaj "dokumentarac" koji smo mi specijalci nasli u njegovom stanu. I danas vidjam tu zenuu, udata, ima finog muza i finu djecu. Na tom kratkom "dokumentarnom"... Pročitaj više

 

Eto nama znaci "Ace u Zetri" preko stele :)

Prosto sam pao na glavu, pa se odbi od pod na plafon i tako 3 puta, povratih zamalo. Ali evo malo dodjoh sebi pa da komentarisem, jer cekam da komentarisem... Pročitaj više


 

A sada po obicaju komentarisem sam sebe jer ovdje imam neogracnien broj karaktera ;)

Dakle kako rekoh, znam da su im nekad dodijeljeni bili stanovi, ne znam da li su Romima na Gorici, ali znam da je sva... Pročitaj više

 

Ti si kretenu zajedno sa onim svojim Nemanjom na romima milione zaradio, pa si ponovo dosao nama da nam palamudiras o svojim fondacijma... mars fakinu

 

stvarno smo mi glupi ljudi to je katastrofa,ali I treba nam tako iskoristi I izmuzi do kraja ha ja... Gliva nam nije valjo lafo turbo folk seljakluk, primitivizam (slazem se) ,ali ovo znas posto to brega... Pročitaj više

 

ispadose firauni izvor zarade..... i kod Brege, Kuste, Tanovica.....

 
prikaži više komentara

Najbolji odgovor na terorističke napade u Parizu je:

FACEBOOK PREPORUKE