BiH
0

Rycroft: Ni treći entitet, ni ukidanja RS-a, niti njeno izdvajanje iz BiH

FENA
Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft ponovio je opredijeljenost svoje zemlje u saradnji s Haškim tribunalom i na političkom i tehničkom nivou te naglasio da se Radovan Karadžić i Ratko Mladić moraju naći u Haagu kako bi se suočili s pravdom.

Rycroft je nakon razgovora u Banjoj Luci s predsjednikom Republike Srpske Milanom Jelićem pozvao sve odgovorne u Bosni i Hercegovini, Srbiji i ostalim zemljama da učine sve kako bi se preostali optuženici za ratne zločine našli u Haagu.

Britanski ambasador je na pres-konferenciji izrazio nadu da će političari u BiH postići kompromis o reformi policije koji će biti dobar za sve strane, jer je to važno kako bi BiH došla do Sporazuma o stabilizaciji pridruživanju s EU.

Istaknuo je da je ovo posljednja šansa kako bi se izbjegla izolacija BiH te da je reforma policije jedino što sprječava našu zemlju na putu ka evropskoj integraciji.

Rycroft je kazao da je njegovo mišljenje da u BiH neće doći ni do formiranja trećeg entiteta, ni do ukidanja RS-a, niti njenog izdvajanja iz BiH.

„Ove opcije su ekstremne opcije i do promjena ustavnog uređenja BiH može doći jedino dvotrećinskom većinom u parlamentu“, kazao je britanski ambasador.

Jelić je potvrdio da je OHR-u proslijeđen na uvid protokol o radu Vijeća za saradnju RS-a i Srbije, koje je nedavno formirano na osnovu ranije potpisanog sporazuma o specijalnim paralelnim vezama RS-a i Srbije.

Entitetski predsjednik je dodao da se iza svega ovoga ne kriju određene nedozvoljene radnje ili nekakvi srpsko-srpski odnosi.

Radi se o pravu entiteta u BiH da mogu u skladu s Daytonskim sporazumom potpisivati sporazume o specijalnim vezama sa susjednim zemljama.

Jelić je ponovio i da se promjene ustavnog uređenja BiH mogu vršiti u zato predviđenoj proceduri uz saglasnost oba entiteta i tri konstitutivna naroda.

Kada je u pitanju reforma policije, on je rekao, da je RS spremna za tu reformu, ali da u njoj mora da opstane MUP RS-a koji nema alternativu.

Jelić je kazao da je dokument o reformi policije koji su u državni parlament proslijedili predstavnici iz RS-a predstavlja dobru osnovu za dalje razgovore i ima „dosta dodirnih tačaka s protokolom o reformi policije koji je ponudio visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak“.

Entitetski predsjednik je dodao i da ne vjeruje u navode koje je u svojoj knjizi iznijela bivša glasnogovornica Haškog tribunala Florence Hartmann u vezi sa skrivanjem haških optuženika dodajući da je ona ako je znala nekakve činjenice trebalo o njima da upozna sve nadležne strukture.