Beriz Belkić
0

"Rusija vodi politiku koja je usmjerena protiv BiH"

FENA
Beriz Belkić
Beriz Belkić
Stranka za BiH je pozdravila potez dopredsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Sulejmana Tihića da se obrati Ustavnom sudu BiH u vezi sa Zakonom RS-a o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji ovog entiteta, ali je visoki predstavnik Valentin Inzko donio, umjesto odluke kojom će staviti ovaj Zakon van snage, Nalog što nije samo tehničko pitanje i mnogo govori o suštini njegovog poteza, prokomentirao je u izjavi za Fenu potpredsjednik Stranke za BiH Beriz Belkić.

Inzko, tvrdi Belkić, nije ušao u meritum stvari niti ovaj Zakon proglasio antidejtonskim i eliminirao ga iz ustavnopravnog sistema BiH.

"On ga je ostavio u životu, a njegovu primjenu odložio do odluke Ustavnog suda. Inzko je za ovo imao alibi jer je Tihić u zahtjevu prema Ustavnom sudu tražio privremene mjere. Dakle, smatram da je Inzko išao jednom kompromisnom i mlakom varijantom i SBiH smatra da nije djelovao u skladu sa svojom dužnošću da štiti Dejtonski sporazum i eliminira sve ono što je protudejtonsko", pojasnio je Belkić.

SBiH će izanalizirati konsekvence ovakvog naloga i oglasiti se po ovom pitanju.

Ovakav pristup visokog predstavnika vrlo važnom pitanju kao što je državna imovina, potvrdio je Belkić, "vjetar je u leđa" Dodiku koji već sada najavljuje da nema namjeru prihvatiti Nalog.

"To je još jedan šamar za međunarodnu zajednicu koja se već i pomalo navikla na to", kazao je Belkić.

Posebno zanimljivom Belkić ocjenjuje odluku Rusije da glasa protiv Naloga.

"Mi se moramo zaista upitati šta je njihova politika u BiH, šta znači verbalna spremnost, regionalna saradnja, poštivanje suvereniteta i integriteta BiH. Ponašanje Rusije u PIC-u je vrlo zabrinjavajuće i jednostrano, u korist jednog naroda i jedne politike, a nikako u korist BiH, čak šta više, smatram da je to politika koja je usmjerena protiv BiH", rekao je Belkić.