Trg Alije Izetbegovića
206

Ruglo u centru Sarajeva i dalje stoji: Da li građane treba zanimati ko je kriv?

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U augustu je počela sanacija Trga Alije Izetbegovića u centru Sarajeva, a nakon što su skinute stare ploče radovi su odlukom inspekcije obustavljeni.
Od tada građani Sarajeva i turisti umjesto korištenja lijepog i funkcionalnog trga moraju obilaziti žutom trakom ograđeno ruglo u centralnoj gradskoj ulici.

Za obustavu radova iz Općine Stari Grad optužuju federalnog građevinskog inspektora i predsjedavajućeg Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Faruka Kapidžića, tvrde da su opstruisali radove i da je sve politički motivisano.

S druge strane, Kapidžić kaže da je od inspekcije tražio da radi svoj posao jer, kako tvrdi, ne postoji nijedan dokument za izvođenje radova na Trgu Alije Izetbegovića. Konkretnije, kaže da Općina čak ni sama sebi nije izdala odobrenje za sanaciju.

I dok se lokalna administracija, federalna inspekcija i Komisija za očuvanje nacionalni spomenika međusobno optužuju i mjesecima utvrđuju da li je riječ o sanaciji ili rekonstrukciji te koji papir fali i ko ga nije zatražio ili izdao, opet samo ispaštaju stanovnici Sarajeva, ali i opći imidž Sarajeva.

Do kada će građani morati da trpe nesposobnost institucija i vlasti!? Ono što je očigledno jeste da je samo nečija neodgovornost prema građanima, općini i Sarajevu, čija god bila, dovela do situacije da danas u centru Sarajeva prolaznici gledaju u razrovanu lokaciju, punu blata i lokvi, kao i građevinskog materijala, na mjestu gdje su se danas trebala igrati djeca, fotografisati turisti ili partije šaha igrati penzioneri.