Generalni štrajk u petak
13

Rudari se razišli nakon protesta, saobraćaj ispred Vlade FBiH ponovo uspostavljen

A. P.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Iako predstavnici Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije nisu postigli dogovor s predstavnicima zeničkog i brezanskog rudnika, na sastanku koji je održan danas, okončano je današnje protestno okupljanje ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.
Ipak, kako su poručili, ne odustaju od generalnog štrajka najavljenog za 13. septembar.

Saobraćaj ispred zgrade je ponovo uspostavljen, a rudari su se autobusima zaputili nazad u Zenicu i Brezu.

Nakon sastanka rudari su istakli kako do rješenja nisu došli i da ne prihvataju podjele.

Direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević je kazao da će za rudnik Breza iznaći rješenje, ali za Zenicu danas nisu mogli ponuditi rješenje jer od tri aktivne jame samo jedna proizvodi.

Resorni ministar Nermin Džindić je kazao da će Vlada FBiH pomoći koliko može, ali smatra da današnji protesti nisu trebali biti održani pred vladom, nego pred zgradom Elektroprivrede BiH.

"Dobili smo zahtjev sindikata za sastanak s Vladom FBiH u kojem se traži da se deblokira račun, da se detektuju krivci, restrukturiranje, bolji uslovi u rudnicima i rekalkulacija cijene uglja. Restrukturiranje će biti pokrenuto i mora se uraditi. Dali smo rok 10 dana da se ovaj problem riješi s rudnikom Zenica i Breza", izjavio je Džindić.

Zaključci sastanka su, kako je kazao, pravljenje plana restruktuiranja u rudnicima da se bolje i jednostavnije upravlja svim rudnicima.

"Breza će biti riješena do petka", rekao je Džindić navodeći da će Vlada na prvoj narednoj sjednici razmatrati novonastalu situaciju.

Naveo je i da je dogovoreno da se problem rudnika u Zenici, koji je u težoj situaciji, trenutno sanira, a da se kasnije traži dugoročno rješenje.

Jedan od zaključaka je moratorij na zapošljavanje u Elektroprivredi BiH, prvenstveno u rudnicima.