BiH
0

RTVFBIH će se zaštititi od povrede autorskih prava

FENA
RTVFBiH je posredstvom svog advokata upozorila AKOP, odnosno kablovske emitere koji imaju dozvolu za reemitiranje produkcije televizije RTL Hrvatska za područje BiH, da je RTVFBiH sklopila Ugovor o zajedničkoj produkciji humorističkog serijala ''Nadreality show'' sa Agencijom za audio i video medije Sarajevo ''Top lista nadrealista''.

RTVFBIH je u ovu zajedničku produkciju uložila značajna sredstva i na osnovu tih ulaganja stekla ekskluzivno pravo emitiranja za područje BiH na zemaljskoj, satelitskoj i kablovskoj TV mreži, te prava emitiranja putem interneta koristeći sistem APTV – treving.

RTL Hrvatska je također od Agencije za audio i video medije Sarajevo ''Top lista nadralista'' dobila prava emitiranja serijala ''Nadreality show'' za područje Hrvatske.

S obzirom da kablovski emiteri u BiH često povređuju prava RTVFBiH, na način da vrše reemitiranje programa za koja RTVFBiH ima ekskluzivna prava u BiH, RTVFBiH smatra da još jednom treba upozoriti kablovske operatere da ne vrše povredu prava RTVFBiH.

U slučaju da neki od kablovskih operatera izvrši reemitiranje serijala ''Nadreality show'' u BiH, RTVFBiH će poduzeti sve zakonske mjere u cilju zaštite svojih prava, uključujući i podnošenje tužbe nadležnom Sudu, a zbog naknade štete kao i podnošenje krivične prijave Tužilaštvu BiH, a u sladu sa Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima u BiH, saopćila je Press služba RTVFBiH.