BiH
0

RS priprema deklaraciju o opredjeljenju za evropsku budućnost i demokratsku BiH

FENA
Predsjednik Republike Srpske Milan Jelić i predstavnici srpskih parlamentarnih stranaka dogovorili su danas da se za narednu sjednicu Narodne skupštine uputi na razamtranje prijedlog deklaracije o opredjeljenju RS-a za evropsku budućnost i demokratsko uređenje BiH.

Tekst deklaracije još nije utvrđen i o tome će se voditi dogovori narednih dana.

Jelić je nakon sastanka s predstavnicima parlamentarnih stranaka izrazio nadu da će parlament donijeti tu deklaraciju, s obzirom na to da sve stranke žele da potvrde svoju spremnost za demokratsku BiH i da žele da učestvuju u igradnji takve države, shodno Daytonskom sporazumu i Ustavu BiH.

On je naveo da je RS čvrsto opredijeljenja za dejtonsku BiH kao složenu državu s dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda, te da je na tim principima i osnovama Daytonskog sporazuma moguće graditi modernu i prosperitetnu državu koja, u bliskoj budućnosti treba da bude članica Evropske unije.

Ta deklaracija je potrebna, kako je naveo, imajući u vidu da "iz Federacije BiH dolaze poruke da ne žele dejtonsku BiH i žele njeno preuređenje".

Lider PDP-a Mladen Ivanić smatra da je dobro da se kaže da RS hoće, želi i ima pozitivan odnos prema BiH, a da se on bazira na Daytonskom sporazumu.

On je naveo da se i na ovaj način želi poručiti da RS osuđuje sve "negativne tendencije koje su razvile u posljednje vrijeme u Sarajevu i koje se ogledaju u činjenicu da je tamo blokiran rad Vijeća ministara i da ga blokiraju predstavnici bošnjačkog naroda".

Donošenje ove deklaracije, predsjednik Srpske radikalne stranke RS-a Milanko Mihajlica smatra kao neophodno kako bi se zauzeo stav povodom "govora mržnje" koji dolazi iz Sarajeva.