Stanislav Čađo
0

RS može donijeti kvalitetan zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine

FENA
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo uvjeren je da taj bh. entitet može donijeti dobar, kvalitetan i sveobuhvatan zakon kojim će biti regulirana oblast oduzimanja nelegalno stečene imovine, a omogućit će policiji da provode sve potrebne istrage u svom dijelu posla.

Ovaj zakon prošao je tek formu nacrta, a u toku su i određene javne rasprave i još se ne zna kada će biti u parlamentarnoj proceduri.

Čađo je rekao da se čini sve da RS dobije kvalitetan zakon koji smatra važnim sredstvom u borbi protiv organiziranog kriminala, a trebalo bi da tretira imovinu stečenu izvršenjem krivičnih djela.

Ponovio je i da nije realno da zakon o provjeri nelegalno stečene imovine tretira period od 1992., umjesto predviđene 1997., jer od te godine postoje odgovarajuće kontrolne i finansijske institucije, poput porezne uprave, kao i sve potrebne evidencije.

On je sa žaljenjem potvrdio da u dosadašnjoj javnoj raspravi nije bilo zainteresovane javnosti i drugih nadležnih organa u vezi s ovim zakonom.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a je danas na otvaranju dvodnevnog seminara o temi “Zamrzavanje ilegalno stečene imovine”, koji organizira Jedinica za strategiju, planiranje i evropske integracije policije RS-a, još kazao da je ovo jedan u nizu seminara kojima se želi razmijeniti iskustvo s drugim kolegama o ovim pitanjima.

O iskustvima kako se takav zakon provodi u Velikoj Britaniji govorio je bivši šef odsjeka u policiji te zemlje Denis Evans, navodeći da je u Engleskoj još 2002. na inicijativu bivšeg premijera Tonija Blera doneseno više zakona koji tretiraju ovu oblast.

„Naš zakon je veoma ozbiljan i snažan i na najbolji mogući način omogućava tužiocima i sudovima rad u svom poslu. Pri tome se poštuju ljudska prava“, napomenuo je Evans i dodao da se „puno kriminalaca u Engleskoj boji tog zakona“.

„Oni bi radije išli u zatvor na duži period, nego da im se sva imovina oduzeme i da se nemaju čemu vratiti iz zatvora“, kazao je .

Napomenuo je da je to veoma komplikovan zakon i bavi se svim fazama koje treba proći, od identifikacije prihoda koji potječu od kriminala, gdje je sakrivena, zatim njeno zamrzavanje pa konfiskaciju.

Direktor policije RS-a Uroš Pena ističe da RS neće puno izgubiti time što već mjesecima se priča, ali još ne usvaja ovaj zakon, jer postoje i neki drugi zakoni koji onemogućavaju krivična djela.

Seminaru prisustvuju predstavnici sigurnosnih agencija, tužilaštava entitetskog i državnog nivoa te predstavnici Osnovnog suda u Banjoj Luci, Vrhovnog suda RS-a i Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kao i bivši predstavnici policije Irske, Škotske, Holandije.