BiH
5

Roditelji bošnjačkih đaka odlučni da ne šalju djecu u školu do prihvatljivog rješenja

FENA
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić još jednom je razgovarao sa roditeljima bošnjačkih učenika iz Vrbanjaca, kod Kotor Varoši, čija djeca nisu pohađala nastavu u školskoj godini na izmaku.

Salkić je ponovo dao podršku opravdanim zahtjevima roditelja koji traže da se njihova djeca školuju na maternjem jeziku.

"Porazna je činjenica da 149 djece cijelu školsku godinu propušta zbog zahtjeva njihovih roditelja koji su u potpunosti utemeljeni u ustavnim i zakonskim odredbama. Pravo na školovanje djece na maternjem jeziku i izučavanje nastavnog gradiva u skladu sa propisima koji im to omogućavaju, ugrozili su oni nosioci funkcija u nadležnim institucijama entiteta Republika Srpska kojima nije do jednakopravnosti pripadnika svih konstitutivnih naroda i ostalih u ovom entitetu", kazao je Salkić.

Zabrinjavajuće je to što se, kazao je, manipuliše pravima djece i otežavaju im se uslovi za zdravo odrastanje i školovanje, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika entitetskog parlamenta.

"U završnoj fazi je sudski postupak koji su pokrenuli roditelji diskriminisane djece u Vrbanjcima protiv nadležnih organa u entitetu RS. Očekujem od nadležnih pravosudnih instutucija da će uvažiti njihove utemeljene argumente i donijeti presudu u njihovu korist", rekao je potpredsjednik entitetskog parlamenta.

Roditelji bošnjačkih učenika u Vrbanjcima su odlučni da istraju u svojim opravdanim zahtjevima i najavljuju kako svoju djecu neće slati u školu dok se ne nađe njima prihvatljivo rješenje.

"Porazno bi bilo da ova djeca izgube još jednu godinu školovanja. Još jednom pozivam nadležne institucije u ovom entitetu, ali i sve druge predstavnike međunarodnih i domaćih organa u Bosni i Hercegovini da nađu modele za školovanje djece u Vrbanjcima uz primjenu odredaba Ustava i zakonskih propisa koji definišu jednakopravnost i nediskriminaciju po nacionalnoj, vjerskoj ili drugoj pripadnosti u ovom entitetu", izjavio je nakon sastanka potpredsjednik Skupštine RS-a Ramiz Salkić.