Općinski sud
158

Ročište u Sarajevu zatvoreno za javnost: Advokati se protivili pritvoru za policajce

N. V.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
U Općinskom sudu Sarajevo u toku je ročište o prijedlogu Tužilaštva KS o određivanju pritvora za 17 policajaca.
Detalji sa ročišta nisu poznati s obzirom na to da je u pitanju osjetljiva faza istrage a zbog čega je i zatvoreno za javnost.

Advokatica Mersiha Delić je po izlasku iz sudnice kazala da se odbrana protivila zahtjevu Tužilaštva KS da se uhapšenim policajcima odredi mjera pritvora.

"U pitanju je osjetljiva faza istrage zbog čega ne možemo davati detalje", rekla je Delić.

Delić i Crnovršanin (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Delić i Crnovršanin (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Jedan od advokata osumnjičenih policajaca Mirsad Crnovršanin je objasnio da će ročište trajati nekoliko sati i da je podijeljeno u više faza s obzirom na veliki broj osumnjičenih.

Odluku sudije o određivanju pritvora ili puštanju na slobodu advokati očekuju najranije sutra.

Tužilaštvo KS je ranije danas od Suda zatražilo jednomjesečni pritvor za 17 policajaca koji su jučer, 12. augusta uhapšeni u okviru akcije DAR 1 zbog zloupotrebe položaja

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Njima je pritvor zatražen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ponavljanja krivičnog djela i uznemirenja javnosti, dok je za jednog predložen pritvor i zbog opasnosti od bjekstva.

U ovoj akciji DAR 1 su učestvovale kantonalne policije, OSA, Tužilaštvo KS i PU Istočno Sarajevo. Akcija je uslijedila nakon višemjesečne istrage i prikupljanja dokaza, a sve s ciljem odlučne borbe protiv kriminala i korupcije u vlastitim redovima.

Uhapšeni policajci su: Damir Bihorac, Emrah Hasanspahić, Midhat Muslić, Nizamir Đulović, Alen Delić, Gojko Pećenica, Amel Bulbul, Radenko Palangetić, Aleksandar Đurica, Alen Kozić, Miran Golijanin, Hajrudin Ćalija, Sead Dramalija, Elvir Sipović, Mensur Skenderović, Nedim Gljiva i Alem Ibišević.

Oni se terete za krivična djela u vezi s korupcijom, odnosno primanjem raznih oblika koristi i dara za činjenje protuusluga i sticanje protupravne imovinske koristi te zloupotrebu položaja.