Slovenci se posipaju pepelom
0

RK Maribor se izvinjava zbog fašističkog skandiranja

Piše: D. Brkić
Nakon primitivnih istupa navijačke grupe Maribor Supporters, koji su u utakmici Challenge cupa između RK Maribor i RK Gradačac skandirali fašističku parolu "Nož, žica Srebrenica", iz slovenskog kluba su na adresu našeg kluba uputili zvanično izvinjenje u kojem iskazuju žaljenje i najavljuju kako deseterici maloljetnih navijača u budućnosti neće biti dozvoljen ulazak na utakmice.

"Na utakmicama nemamo ulaznica i praktično je nemoguće kontrolisati ulazak navijača. Međutim, uspjeli smo identifikovati deset maloljetnih navijača kojima u budućnosti neće biti dozvoljen ulazak na utakmice. RK Maribor Branik se još jednom izvinjava svim igračima i svim navijačima RK Gradačac zbog nekorektnog istupa maloljetnih navijača", stoji u zvaničnom dopisu RK Maribor Branik.

Mariborci odaju priznanje zaštitarskoj službi koja je spriječila veće incidente, ističući kako navijači koji su skandirali fašističku parolu ne pripadaju nikakvom Udruženju navijača RK Maribor Branik.

Revanš susret RK Gradačac i RK Maribor igra se 18. februara u gradačačkoj dvorani, a predstavnici našeg kluba su preduzeli sve neophodne mjere kako bi se utakmica odigrala u fer i korektnoj atmosferi.

"Nas čudi neodgovornost domaćina koji su dozvolili navijačima da skandiraju neprimjerene i ponižavajuće uvrede. To je, prema našem mišljenu, loša reklama za grad Maribor, grad koji je proglašen Evropskim gradom kulture... Utakmicu 18. februara ćemo organizovati kao i sve dosadašnje i buduće. Domaćini u Gradačcu su svi, od našeg načelnika pa do svakog građanina. Našim gostima iz Maribora želimo lijepo putovanje i ugodan boravak u Gradačcu, a publici na utakmici lijep rukomet i fer i sportsko navijanje. I na ovoj utakmici ćemo se baviti sportom i ničim drugim", navedeno je u odgovoru rukovodstva RK Gradačac na oficijelnoj web-stranici.