BiH
25

Rješenje za kupovinu mlađih i ekološki ispravnijih vozila ne leži u skupljoj registraciji

Piše: Š. B.
Ministarstvo komunikacija i prometa BiH smatra kako je kod građana ove zemlje potrebno destimulirati nabavku i kupovinu starijih i ekološki neispravnih vozila, a rješenje za ovaj problem vide u naplaćivanju dodatne ekološke takse.

Prema postojećem zakonodavstvu, vlasnici motornih vozila iste klase, snage i zapremine motora, ali različite ekološke norme plaćaju različite naknade na način da veći zagađivači plaćaju iste ili manje ekološke naknade.

Također, vozila s ugrađenim plinom, a posebno električna vozila, u postojećim zakonskim rješenjima iz ove oblasti nisu na odgovarajući način prepoznata.

Kako smatra sekretar Ministarstva komunikacija i prometa BiH Igor Pejić, postojeće zakonodavstvo je apsurdno i trebalo bi ga što skorije mijenjati.

Nakon najavljenih izmjena Zakona o sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, mogle bi se uvesti mnoge novine koje bi trebale poboljšati stanje sigurnosti saobraćaja na bh. cestama, ali i destimulirati kupovinu starijih i neispravnih vozila.

Građani bi se morali, ne samo radi vlastite i tuđe sigurnosti, već i zbog sve zagađenijeg zraka uzrokovanog, između ostalog i izduvnim gasovima koje proizvode motorna vozila čija prosječna starost u BiH iznosi 17 godina, okrenuti kupovini motornih vozila mlađe proizvodnje.

Ekološke takse već postoje i, kako kažu iz Ministarstva, neće se predlagati uvođenje dodatnih taksi, ali je neminovno usklađivanje sa zakonodavstvom zemalja u okruženju, kao i Evropskom unijom, te razmatranje načina na koji će se raspodjeljivati sredstva koja se ubiru kao ekološka taksa.

Preraspodjela sredstava iz postojećih ekoloških taksi utjecat će destimulativno na korištenje starijih vozila, odnosno na veći stepen čistoće zraka. Ministarstvo svakako uzima u obzir ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini, ali je nedvojbeno da vozila starosti 15, 20 ili više godina dugoročno ne mogu biti stabilan oslonac u sigurnosti saobraćaja.

Kad je ova oblast u pitanju, Ministarstvo ima tri pravca djelovanja:

  1. Regulacija uvoza novonabavljenih korištenih ili novih vozila u Bosnu i Hercegovinu, što je napravljeno Odlukom o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila u procesima homologacije tipa vozila i homologacije pojedinačnog vozila, kojom je propisan euro IV kao najniži kriterij za rabljena, odnosno euro V kao najniži kriterij za uvoz novih vozila.
  2. Aktivnosti na izradi izmjena i dopuna Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja, posebice u dijelu koji se tiče tehničkih pregleda za nova vozila.
  3. Aktivnosti na izmjenama seta zakonske i podzakonske regulative vezane uz postojeća, odnosno već registrirana vozila u Bosni Hercegovini, ali koja nije u nadležnosti Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, jer se radi u uredbama entitetskih vlada.

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine nema namjeru predlagati drastična poskupljenja registracije za stara vozila, niti predlagati uvođenje bilo kakvih novih taksi.

Od pet faktora u sistemu sigurnosti saobraćaja (vozač, vozilo, cesta, promet na cesti i incidentni faktor) tri su osnovna: vozač, vozilo i cesta, a nedvojbena je činjenica da vozila, posebno ona starosti od 15, 20 ili više godina imaju vrlo važan utjecaj na sigurnost saobraćaja.