Ustavni sud BiH
0

Riješene 24 apelacije u meritumu

FENA
Ustavni sud BiH danas je održao redovnu sjednicu Vijeća od pet sudija, na kojoj je riješio dva zahtjeva za donošenje privremene mjere, kao i 133 pojedinačne apelacije.

Od toga Sud je riješio 24 apelacije u meritumu, 38 apelacija je odbacio zbog očigledne nedopustivosti, a 75 apelacija je odbacio zbog drugih razloga nedopustivosti (protekao rok za podnošenje, neiscrpljivanje pravnih lijekova, nenadležnost Ustavnog suda BiH itd.).

Kako je saopćeno iz Ustavnog suda BiH, u više meritornih odluka Sud je utvrdio povredu prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupka pred sudovima i upravnim organima.

Ustavni sud BiH je ponovo istakao da je ovaj pravni problem konstantno prisutan u praksi, te da sudovi i upravni organi ne vode dovoljno računa o standardima koji proizlaze iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Tako je, naprimjer, i na ovoj sjednici u tri od pet usvojenih meritornih odluka Ustavni sud BiH utvrdio povredu prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupka.

Ustavni sud BiH je odbacio apelaciju RTVFBiH kao prima facie neosnovanu. Utvrđeno je da nema povrede člana II/3.e) Ustava BiH i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te prava na imovinu iz člana II/3.k) Ustava BiH i člana 1. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju, zbog toga što su sudovi zaključili da računi ili izvodi iz apelanticinih poslovnih knjiga ne predstavljaju izvršnu ispravu u smislu Zakona o izvršnom postupku Federacije BiH.

Naredna sjednica Vijeća od pet sudija bit će održana 8. decembra, saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.