BiH
0

Reuters o Međunarodnoj komisiji za traženje nestalih osoba u BiH

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Agencija koja je ustanovljena kako bi identifikovala tijela smrtno stradalih u ratovima sada dijeli saznanja na polju nestalih osoba sa zemljama kao što su Libanon, Kolumbija i Irak, ovako ugledni Reuters piše o Međunarodnoj komisiji za traženje nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.

"Efektivno, imamo najveću laboratoriju za identifikaciju ostataka ljudskih skeleta na svijetu", izjavila je Kathryne Bomberger, vođa Međunarodne komisije za traženje nestalih osoba (ICMP), a prenosi Reuters.

"Pokušali smo izgraditi kapacitet kako bismo odgovorili na potrebe različitih vlada širom svijeta koje imaju problema sa pronalaskom i identifikacijom nestalih osoba, bilo da se radi o posljedicama kršenja ljudskih prava, zločina protiv čovječnosti ili prirodnih nepogoda", dodala je Bomberger.

ICMP, osnovan 1996. god. od strane međunarodne zajednice, je razvio tehnike kako bi odgovorio na zahtjeve pronalaženja nestalih i ekshumiranja ljudskih ostataka iz masovnih grobnica, nastalih u ratu u Bosni. Upoređuju se rezultati DNK analize sa ostataka skeleta sa rezultatima DNK analize preživjelih rođaka.

Oko 86.000 uzoraka krvi je prikupljeno i oni odgovaraju više od 23.000 ljudi koji su proglašeni nestalim u bivšoj Jugoslaviji. U samoj Bosni, više od 11.000 ljudskih tijela su identificirana na osnovu pronalaska 17.000 ekshumiranih ostataka skeleta iz masovnih grobnica.

Uspješno sprovedene DNK analize, koje odgovaraju dosad najvećem poduhvatu ove vrste, podstakle su vlade širom svijeta da zatraže pomoć od ICMP-a. Agencija je asistirala u identifikaciji žrtava azijskog tsunamija i uragana Katrina.