BiH
541

Reuf Bajrović potvrdio da osniva novu stranku: Zvat ćemo se Građanski savez i idemo radikalno

Piše: N. N.
Reuf Bajrović, bivši član SDP i DF i bivši ministar u Vladi FBiH, sinoć je potvrdio da osniva novu stranku.

Gostujući u na Face Televiziji Bajrović je potvrdio da su već krenuli u proceduru osnivanja nove stranke koja će se zvati Građanski savez.

Osnivačka konvencija će biti održana 21. maja u Sarajevu, a tada će biti predstavljeni i drugi osnivači i kadrovi nove stranke.

Bajrović nije želio govoriti o imenima osoba koje će biti uključene u rad nove stranke. Ipak, spomenuo je da bi na čelu jednog od ključnih stranačkih organa volio vidjeti Emira Suljagića. Tako bi Suljagić bio na čelu Političkog savjeta GS-a koji bi bio kontrateža stranačkoj strukturi te bi trebao stranku usmjeravati u njenom djelovanju.

Stranka će biti lijevo orijentirana građanska opcija, a planiraju izaći već na predstojeće lokalne izbore. Bajrović je rekao da će u nekim sredinama izaći samostalno, dok će u drugim podržati kandidate drugih stranaka, izuzev SDA.

"Kandidate SDA, nijedno, nećemo podržati", rekao je Bajrović, obrazloživši to činjenicom da je SDA na vlasti 24 godine.

"Mi ćemo ići radikalno", dodao je Bajrović pojašnjavajući da će se nova stranka zalagati za ideje koje se sada čine neostvarivim kao što je princip jedan čovjek jedan glas, zapošljavanje sposobnih a ne podobnih i slično. Smatra i da je potrebno radikalnije obračunavanje sa stanjem u kojem se nalazimo a za koje je odgovorna, najvećim dijelom, SDA.

"Mi se ne slažemo sa cijelim ovim sistemom koji je SDA kreirala. Ne možemo svu odgovornost svaliti na njih, ali je procentualno najveća odgovornost na njima. Ovdje postoji kasta, jedna grupa ljudi koja živi od politike 20 i kusur godina i koji ništa drugo osim budžeta ne znaju. Pa pogledajte ljude koji su najbitniji u ovoj zemlji - ko je od njih ikada izašao na tržište rada", rekao je Bajrović.

GS će, prema riječima Bajrovića, dati priliku mladima i onima koji do sada nisu bili u politici. No, Bajrović poručuje da svi trebaju znati da neće biti zapošljavanja preko stranke.

Što se tiče finansiranja, Bajrović računa na donacije onih koji će ih podržati, ali je spreman uložiti i vlastita sredstva, zajedno sa drugim osnivačima.