BiH
98

Restorani u sjedištima policijskih uprava u Sarajevu nelegalno poslovali

Piše: A. P.
Sjedište PU Centar Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Sjedište PU Centar Sarajevo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Inspektori Porezne uprave FBiH zapečatili su prošle sedmice dva od tri poslovna objekta firme Poštar Company d.o.o. koja se nalaze u sjedištima policijskih uprava u Sarajevu.

Kako nam je rečeno u ovoj instituciji, inspekcijski nadzor izvršen je 11. decembra u tri poslovne jedinice ove firme u ulicama Augusta Brauna i Zmaja od Bosne.

"Zbog utvrđenih nepravilnosti, neevidentiranja prometa u skladu sa Zakonom o fiskalnim sistemima i jednog neprijavljenog radnika koji je zatečen u trenutku inspekcijskog nadzora, inspektori su privremeno zapečatili poslovni objekat na adresi Augusta Brauna 5", rečeno je za Klix.ba iz Porezne uprave FBiH.

Nepravilnosti su utvrđene i prilikom inspekcijskog nadzora još dvije poslovne jedinice ovog poreznog obveznika i to u ulici Zmaja od Bosne na brojevima 9 i 15. U oba slučaja utvrđeno je neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, a u drugom je zatečen i jedan neprijavljeni radnik.

Riječ je o poslovnim prostorima u sjedištima PU Centar, PU Novo Sarajevo i Jedinice za saobraćaj koje je MUP Kantona Sarajevo izdao pod zakup, a u kojima je Poštar company otvorio restorane.

"Zbog utvrđenih nepravilnosti, pored privremenog zatvaranja dvije poslovne jedinice, poreznom obvezniku Poštar Company d.o.o. izdati su prekršajni nalozi i izrečene novčane sankcije u skladu sa Zakonom o poreznoj upravi FBiH i Zakonom o fiskalnim sistemima. Kod navedenog poreznog obveznika inspekcijski nadzor još nije okončan", saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Podsjetimo, ovo nije prvi slučaj privremenog zatvaranja restorana u sjedištima policijskih uprava u Sarajevu. I prije dvije godine inspekcija je otkrila neprijavljene radnike i rad bez odobrenja nadležnog organa.