BiH
35

Republika Srpska bez saglasnosti države preknjižila državnu vojnu kasarnu na Općinu Laktaši

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine iz medija je informisano o tome da je kasarna "Krajiških brigada" u Zalužanima bez saglasnosti države uknjižena na Općinu Laktaši. Od Pravobranilaštva BiH zatražili su da poduzme sve radnje iz njihove zakonom utvrđene nadležnosti za zaštitu interesa BiH.

Odlukom Predsjedništva BiH o veličini, strukturi i lokacijama Oružanih snaga BiH kasarna "Krajiških brigada" u Zalužanima iz 2006. godine proglašena je perspektivnom vojnom lokacijom. Dvije godine poslije, Odlukom Predsjedništva BiH o izmjenama i dopunama Odluke o veličini, strukturi i lokacijama Oružanih snaga BiH, predmetna kasarna je oglašena neperspektivnom lokacijom za Oružane snage BiH.

Iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine ističu da je Sporazumom o osnovnim principima za rješavanje pitanja nepokretne i pokretne imovine koja ćе i dalje služiti za potrebe odbrane, sklopljenim između Vijeća ministara BiH i vlada entiteta, regulisano da će pravo korištenja koje država ima nad spomenutom imovinom biti neograničenog trajanja, osim u slučaju kada Ministarstvo odbrane odluči da mu određeni dijelovi te nepokretne imovine nisu potrebni i u tom slučaju ona će bit vraćena na korištenje entitetima.

"U skladu s navedenim Ministarstvo odbrane BiH je, nakon što je predmetna lokacija ispražnjena od pokretne imovine OS BiH, u više navrata obavještavalo Vladu Republike Srpske o spremnosti za predaju na korištenje predmetne neperspektivne vojne lokacije, što do sada nije učinjeno, a navedena lokacija još uvijek je u osiguranju OS BiH", stoji u odgovoru Ministarstva odbrane BiH na zastupničko pitanje od 10. maja ove godine.

Dodaju da je iz naprijed navedenog u potpunosti jasno da Ministarstvo odbrane BiH nije izvršilo predaju predmetne lokacije na korištenje Vladi Republike Srpske, niti је izvršilo prijenos vlasništva, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da Ministarstvo odbrane BiH nema zakonsku nadležnost za prijenos vlasništva.

"Putem medijskih napisa, u kojima je između ostalog objavljena fotokopija vlasničkog lista, došli smo do saznanja da je predmetna lokacija uknjižena na Općinu Laktaši rješenjem Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, područna jedinica Laktaši od 14.9.2015. godine", navode iz Ministarstva odbrane BiH.

U tom kontekstu Ministarstvo odbrane BiH je od Zajedničkog štaba OS BiH zatražilo očitovanje o informacijama da objekat već koristi MUP Republike Srpske i po kojem osnovu.

"Zajednički štab OS BiH je izvijestio Ministarstvo odbrane da je predmetna lokacija, kao neperspektivna lokacija oslobođena sredstava OS BiH i spremna za predaju po završnom inspekcijskom nalazu inspekcijskog tima OS BiH", piše u odgovoru.

Zaključuju da je Ministarstvo odbrane BiH o preknjižavanju navedene lokacije obavijestilo Pravobranilaštvo BiH radi poduzimanja potrebnih radnji iz njihove zakonom utvrđene nadležnosti za zaštitu interesa BiH.

Podsjećamo, Ugovor o prijenosu vlasništva nad kasarnom potpisao je načelnik Općine Laktaši Miroslav Kodžoman i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Mediji su spekulisali kako je ovaj ugovor neustavan s obzirom na to da samo država Bosna i Hercegovina može raspolagati svojom imovinom. SDP BiH ranije je upozorio kako čin potpisa ugovora o prijenosu 35 hektara imovine BiH predstavlja kršenje Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom u BiH i podrivanje ustavnog poretka BiH.

Predmetnim zakonom, donesenim 2005. godine, zabranjena je raspodjela državne imovine do donošenja zakonske regulative kojom bi se pitanje jasno regulisalo. U međuvremenu je i Ustavni sud BiH 2012. godine donio presudu kojom državna imovina pripada isključivo državi Bosni i Hercegovini.

"Kako još uvijek nije usvojen zakonski okvir kojim bi se riješilo pitanje raspolaganja i raspodjele državne imovine, čak je i svaki pokušaj prijenosa vlasništva sa države na entitete protivzakonit, dok općinski nivoi vlasti nemaju apsolutno nikakve ovlasti niti prava raspolaganja državnom imovinom", naveli su iz SDP-a.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je sredinom maja da je kasarna u Zalužanima kao neperspektivna vojna imovina dodijeljena općini Laktaši i uknjižena kao njeno vlasništvo i da ne vidi razlog zbog čega se SDP buni što je ugovorom odlučeno da MUP RS koristi taj prostor.

"To će biti i baza Specijalne jedinice, ali i logistički centar policije. Bitno je da Republika Srpska to ima. Neka SDP brine o FBiH, nema ovdje šta da brine", poručio je Dodik.