BiH
1

Republika Češka Arhivu BiH donirala 1.500 kutija za spašavanje građe

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ambasador Republike Češke u Bosni i Hercegovini Tomáš Szunyog danas je u Sarajevu potpisao protokol o isporuci arhivskih kutija, donacija Republike Češke, koje će koristiti za spašavanje i sanaciju arhivske građe koja je stradala u požaru 7. februara u Arhivu BiH, tokom protesta u glavnom gradu BiH.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Donacija, 1.500 kutija, bit će isporučene u tri dijela, posljednji do kraja juna, a u njih će biti smještena oštećena arhivska građa. Također, najavljeno je da postoji mogućnost da u sklopu donacije budu isporučene i određene mašine za sanaciju, te organizirana edukacija bh. stručnjaka na fakultetu u Pragu.

Direktor Arhiva Bosne i Hercegovine Šaban Zahirović danas je, prilikom potpisivanja protokola, kazao da je Ambasada Republike Češke prva reagirala i inicirala obilazak arhiva i sagledavanje stanja te traženja mogućnosti da se oštećenoj građi pruži pomoć.

"Dok se u prostorijama dimilo, i javljao poneki plamen stigao nam je stručnjak iz Praga koji nam je davao preporuke šta da radimo u takvim situacijama", kazao je Zahirović te dodao da je zahvaljujući toj pomoći ustanovljeno da je iskoristiv veliki dio građe za koju se smatralo da je potpuno uništena.

Vezano za donaciju, kutije, kazao je da to predstavlja neophodan materijal za spašavanje građe te da će zahvaljujući filter papirima građa koja je natopljena vodom prilikom gašenja požara ponovo biti u funkciji.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Naredna značajna aktivnost, kaže Zahirović, je digitalizacija arhiva koji bude spašen, a dodao je da ti materijali više neće biti korišteni u originalu nego samo u digitalnoj varijanti.

Pojasnio je da je zapaljen centralni depo, te da je od 2.500 dužnih metara građe zahvaćeno oko 300 metara te da je taj dio uništen od 90 do 100 posto.

Najviše je stradala arhivska građa iz austrougarske provenijencije, građa koju su stvarali organi vlasti Austrougarske, Austrougarski generalni konzulat od 1835. godine, Zemaljska vlada Sarajevo, zapisnici sa sjednica Zemaljskih vlada Sarajevo, građa koja je nastajala u vrijeme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Kraljevine Jugoslavije, Narodna vlada SHS, Zemaljska vlada, dio građe Kraljevske banske uprave te jedan dio građe koja je nastajala radom organa vlasti takozvane Nezavisne države Hrvatske, i nešto građe koja se odnosi na privatne fondove i zbirke i građa poznatih bh. porodica.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Ambasador Tomáš Szunyog je kazao da je stigla prva pošiljka kutija, a ostatak će biti dovezen u još jedan ili dva dijela, te da će ukupno biti poslano 1.500 komada.

"Možda se procijeni i neka mogućnost doniranja nekih aparata i drugi stvari, a drago mi je da možemo nastaviti s obukom stručnjaka u arhivu kako spašavati oštećene dokumente", kazao je Szunyog.

Podsjetio je da je Republika Češka imala iskustva s oštećenim arhivima te da su poslije poplava i natopljavanja arhiva vodom razvili stručni tim koji se zna nositi s tim problemima te da to znanje žele dijeliti s Arhivom BiH.