BiH
167

Remzija ef. Pitić preuzeo dužnost goraždanskog muftije

Anadolija
Novi goraždanski muftija Remzija ef. Pitić, koji je imenovan na ovu funkciju 26. aprila, danas je preuzeo dužnost, javlja Anadolu Agency (AA).
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

U džamiji Kajseriji u centru Goražda, izvršena je svečana inauguracija i primopredaja dužnosti novom muftiji dr. Remziji ef Pitiću koju je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović.

Nakon pročitanih biografija, sada već starog muftije Hameda ef. Efendića i novog Remzije ef. Pitića, u prepunoj Kajserija džamiji, u obraćanju prisutnima, Kavazović je pojasnio da je Murasela dokument, koji se uručuje onima koji su dostojni da ponesu tako veliko zvanje. On je kazao kao svi svjedoče tome da je Efendić ispunio svoju misiju, podsjetivši da je on imenovan za goraždanskog muftiju davne 1994. godine. 

"Svi znamo vrijeme u kojem je on postao muftija, svi znamo o tegobama i poteškoćama koje su bili pred nama. Svjestan sam da su bile duge noći u kojima je zajedno s vama morao sve to rješavati. Kao i svako od nas koji nosi ahmediju na glavi i on zna da ne očekujemo nagradu od ljudi za ono što činimo u ime Boga. Siguran sam da se i on samo u to uzda. Novi muftija Pitić je čovjek koji zaslužuje naše povjerenje i pred njim je put koji će morati zajedno s vama preći. Na tom putu bit će izazova kao i na svakom putu, ali vjerujem da će svoj amanet jednog dana, u sličnom danu ovome danas, časno predati ovu dužnost svom nasljedniku", rekao je Kavazović. 

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

On je kazao kako svi mi imamo veliku odgovornost za duhovnost i očuvanje tradicije u BiH. 

"Imamo obavezu i odgovornost za vlastitu duhovnost, za ono što su naši očevi, djedovi, pradjedovi, ovdje proučavali. Moramo se ponašati odgovorno jer ako ne budemo, imat ćemo veliku zabrinutost. Neka vam je hairli i mubarek muftija", poručio je Kavazović.

Novoimenovani goraždanski muftija Remzija ef. Pitić je kazao kako mu je povjerena velika obaveza i čast. On je rekao kako traži od građana Goražda da mu pomognu na ovom putu, da ga upozore i da ga podržavaju.

"Trudit ćemo se da nikad ne mislimo da smo mi zaslužni za uspjeh, nego da smo mi samo uložili trud. Trudit ćemo se za našu domovinu i ljude. Mi jesmo mali narod, ali možemo i moramo učiniti puno više za sebe i pomoći drugima na Istoku i Zapadu. Hvala vam svima, koji ste bili i koji ćete biti uz mene. Nikad ne bih postao ovo što jesam bez vas. U ovom trenutku želim vas podsjetiti i na šehide koje je ova zemlja dala, bez kojih ne bi ništa od ovoga bilo moguće", izjavio je Pitić.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Stari goraždanski muftija Efendić kazao je da danas osjeća i tugu i radost. Kako je istakao, radostan je, jer predaje dužnost svom nasljedniku Pitiću, za kojeg je siguran da će ovu dužnost obavljati časno i pošteno. A osjeća i tugu, jer se rastaje od svojih saradnika, prijatelja i dragih ljudi.

"Moji uspjesi su i vaši, jer smo sve zajedno postigli. Nakon nešto više od 20 godina mog rada kao prvog muftije goraždanskog, vrijeme je za rastanak. IZBiH je mene imenovao za prvog goraždanskog muftiju 1994. godine i svi smo ponosni na našu tadašnju borbu. Muftijstvo goraždansko djelovalo je u ratnom i poslijeratnom periodu. Ratno vrijeme je značajno jer smo očuvali naša vjerovanja, grad i sve drugo, a po okončanju agresije, počinje drugi period našeg djelovanja što uključuje pomoć u povratku Bošnjaka u svoje gradove, pokretanje obnove porušenih džamija i drugih objekata IZ. Danas svaki grad u istočnoj Bosni ima svoju munaru, veliki smo posao postigli. Uvijek sam imao dobru saradnju sa lokalnim i kantonalnim vlastima, očekujem da će oni nastaviti podržavati Pitića na isti način", kazao je Efendić.

Nakon obraćanja, Kavazović je Pitiću uručio Muraselu, a po završetku inauguracije prisutni su uputili čestitke novoimenovanom muftiji.