BiH
0

Relota: HDZ BiH neće razgovarati s Kukićem

FENA
Mišo Relota
Mišo Relota
U Mostaru je danas održana druga sjednica Predsjedništva HDZ BiH, proširena s predsjednicima kantonalnih odbora te stranke, na kojoj se raspravljalo o političkoj situaciji u BiH, funkcioniranju izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, kao i uspostavi vlasti na kantonalnom nivou, te provedbi unutarstranačkih izbora.

Prema riječima glasnogovornika HDZ-a BiH Miše Relote, za dan ili dva bit će održani sastanci s predsjednicima kantonalnih odbora HDZ-a BiH na području Hercegovačko-neretvanskog i Hercegbosanskog kantona, kao i razgovori s predstavnicima HDZ-a 1990, te da HDZ BiH očekuje kako će u tim dvama kantonimauskoro doći do uspostave vlasti.

Na upit novinara hoće li HDZ BiH odazvati razgovorima s kandidatom Predsjedništva BiH za predsjedajućeg Vijeća ministara BiH Slavom Kukićem, Relota je kazao kako HDZ BiH neće razgovarati s Kukićem.

"Gospodin Kukić nema legitimitet i u tom smislu je apsolutno neprihvatljiv kao kandidat. Jedini kandidat hrvatskog bloka, odnosno HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, je Borjana Krišto i ona je jedina kandidatkinja koja bi mogla dobiti potrebnu većinu", zaključio je Relota.

Kada je u pitanju djelovanje nove federalne vlade Relota je kazao kako je do sada Vlada Federacije BiH promijenila desetine nadzornih i upravnih odbora i drugih tijela uprkos tome što mandati pojedinima nisu niti na polovici, zbog čega su već pripremljene desetine tužbi, a u drugoj fazi će, kako je kazao, slijedit i krivične prijave protiv ministara koji su "počinili prestupe".

"Skandalozno je skidanje stručnih i postavljanje podobnih kadrova čije su jedine reference da imaju rodbinske ili druge odnose s pojedinim ministrima ili osobama koje odlučuju na fedralnom nivou", kazao je Relota.

Predsjedništvo HDZ-a BiH osudilo je ovom prilikom djelovanje svih političkih subjekata koji su sudjelovanjem u, kako je istaknuto, protuustavnom i protuzakonitom konstituiranju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, te u donošenju neustavnih i nezakonitih odluka ugrozili ustavni poredak Federacije BiH.

Kandidiranje i potvrđivanje izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, te Vlade Federacije BiH na najgrublji način je prekršen Ustav Federacije BiH, Izborni zakon Bosne i Hercegovine te pogažena temeljna načela demokratskog djelovanja i postupanja institucija vlasti zajamčenih Ustavom Bosne i Hercegovine, zaključilo je Predsjedništvo HDZ-a BiH na današnjoj sjednici.

Ovim putem Predsjedništvo HDZ-a BiH ponovno je pozvalo visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da ukine nalog kojim je proglasio legalnom vlast u Federaciji BiH, čime je, smatraju u HDZ-u BiH, doveden u pitanje ustavni poredak, funkcioniranje pravne države i ukupan legalitet i legitimitet posljednjih općih izbora kao temelja demokracije.