BiH
272

Relej na Humu čeka bolje dane: Pogledajte kako izgleda simbol Sarajeva snimljen iz zraka

Piše: M. N.
(Foto: Klix.ba)
Televizijski predajnik na Humu simbol je Sarajeva već tri decenije. Kada bi se desila bilo kakva sabotaža na ovom predajniku, ne bi stao samo televizijski prijenos u zemlji, već bi prestao kompletan telekomunikacijski život u BiH.

Nažalost, rat je učinio svoje, a jedna od glavnih meta bio je i ovaj predajnik. Zločinci su htjeli uništiti sve i ostaviti BiH u medijskom mraku. No, nisu uspjeli.

TV predajnik izgrađen je 1980-ih godina na nadmorskoj visini od 812 metara. Sastoji se od zidanog objekta i armiranog betonskog stubu visine 78,5 metara.

Kada je izgrađen na antenskom stubu montirani su UHF TV antenski sistem, VHF TV antenski sistem i VHF FM antenski sistem koji su emitovali analogni radio i TV signal. RTV BiH (BHRT) i RTV FBIH radijske i TV programe emituju preko četiri analogna predajnika snage po 1 KW, starosti između osam i 30 godina. Objekt kao i emisioni uređaji su pod stalnim nadzorom dežurnih tehničara BHRT-a.

Djelimično je renoviran, ali nikad u potpunosti jer su potrebna velika sredstva. No, relej ostao simbol po kojem se glavni grad BiH prepoznaje na svim razglednicama, a neobnovljen i siv podsjeća na teške dane borbe koje je Sarajevo preživjelo.