BiH
146

Rekordan broj pacijenata traži pomoć zbog ujeda pasa u Hitnoj pomoći Sarajevo

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
U Hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo javio se veliki broj pacijenata u proteklih mjesec dana zbog ujeda pasa. Kako je za naš portal rekla Sena Softić iz ove medicinske ustanove, u proteklom mjesecu zabilježen je najveći broj ovih slučajeva otkako se vodi evidencija.

"Evidenciju vodimo od 2010. godine i ovo je do sada najveći broj pacijenata koji dolaze zbog ujeda pasa. Dešavalo se da tokom dana imamo između sedam i devet pacijenata, dok smo jedan dan zabilježili čak 11 pacijenata", rekla je Softić.

Ovo je drastično povećanje s obzirom na to da je ranije registrovano između četiri i pet slučajeva dnevno.

Nije poznato zbog čega su ulični psi postali agresivniji, ali pretpostavlja se da vremenski uvjeti također doprinose njihovom ponašanju.

"Vremenske prilike utječu na sva bića pa je moguće da utječe i na pse. Nemamo takve pokazatelje na Veterinarskom fakultetu jer nismo radili studije. Znamo da u zimskom periodu, kada je hladno, silaze u naselja gdje žive ljudi kako bi tražili hranu i tada mogu biti agresivniji. Moguće je da je povezano s vremenom i da ove vrućine negativno djeluju na njih", rekao je za naš portal prof. dr. Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Brojna su udruženja koja se bave zaštitom životinja i brigom o napuštenim psima na ulicama bh. gradova. Veliki procenat njih je kastriran i vakcinisan, no to ne štiti ljude o ujeda psa. Prema Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja koji je na snazi u BiH, vrlo se jasno propisuje da se na agresivne i bolesne pse primjenjuje odredba o eutanaziji. No, sudeći prema brojnim slučajeva ujeda pasa u kojima učestvuju nerijetko isti i od ranije poznati psi, Zakon se na terenu slabo sprovodi.