BiH
29

Rekonstrukcija vlasti na pomolu: SDP i DF danas ulaze u sastav koalicije SDA-SBB u USK

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prema informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, danas treba biti sazvana vanredna sjednica Skupštine USK na kojoj bi bila izvršena rekonstrukcija Vlade USK (SDA-SBB) i ulazak SDP-a i DF-a u vlast.

Nakon neskrivene podrške koaliciji SDA-SBB i "manjinskoj" Vladi Huseina Rošića, SDP i DF danas i zvanično treba da postanu dio te koalicije i uđu u sastav Vlade Unsko-sanskog kantona.

Kako saznajemo, u narednih nekoliko trebalo bi da bude održan sastanak budućih koalicionih partnera SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a, a ukoliko sve prođe prema dogovoru, već danas će biti sazvana vanredna sjednica Skupštine USK na kojoj će biti izvršena rekonstrukcija vlasti.

Kako doznajemo, pozicija aktuelnog premijera Huseina Rošić (SDA) je sigurna, a u budućoj Vladi USK SDA i SBB će participirati sa pet ministarskih pozicija, a isto toliko ministara će imati SDP i DF.

Trenutno se vrše pregovori o raspodjeli ministarstava, a rezultati bi mogli biti poznati veoma brzo.

Aktuelna "manjinska" Vlada USK imenovana je 10. jula ove godine i izglasali su je skupštinski zastupnici SDA, SBB-a, SDP-a, DF-a i Laburističke stranke. Međutim, u Vladu su ušli samo predstavnici koalicije SDA-SBB, dok su ostale tri stranke podršku Vladi davale u Skupštini USK.

Takav koncept djelovanja dogovoren je na 100 dana, odnosno do održavanja lokalnih izbora. Iz neformalne koalicije u međuvremenu je "otpala" Laburistička stranka Fikreta Abdića, koja je, čini se, bila preveliki teret ostalim strankama u javnosti.

Ukoliko dođe do promjene sastava Vlade USK, bit će to čak treća rekonstrukcija i četvrti sastav Vlade od parlamentarnih izbora 2014. godine.

Podsjećamo, u februaru 2015. godine, kao rezultat dogovora koalicije SDA-A-SDA imenovana je Vlada Izudina Saračevića. U maju ove godine, nekoliko zastupnika SDA, A-SDA i SBB-a su izvršili rekonstrukciju Vlade i u vlast uveli SBB, kao rezultat dogovora SDA-SBB na državnom nivou.

Međutim, s tim se nije slagao Odbor SDA USK koji se ogradio od rekonstrukcije vlasti, da bi već u julu bilo izglasano nepovjerenje vladi Izudina Saračevića i imenovana nova sa Huseinom Rošićem na čelu.

Nova Vlada USK, ukoliko bude izglasana, bit će sedamnaesta od osnivanja ovog kantona, u čemu je USK apsolutni rekorder u našoj zemlji.