BiH
0

Reis Cerić nezadovoljan brojem zaposlenih Bošnjaka i Hrvata u RS-u

FENA
Poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa efendija Cerić istakao je danas u Banjoj Luci da nije zadovoljan zapošljavanjem Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj.

„Nažalost, moram reći da je u ovom entitetu, RS-u, zapošljavanje Bošnjaka i Hrvata jako loše i najveće pritužbe koje dolaze do mog ureda, jesu da se ljudi ne mogu zaposliti, vratiti se na svoja stara radna mjesta, da imaju poteškoća posebno u administraciji i općinama, da nisu ravnopravni, a imamo poteškoća i u vezi sa školstvom, udžbenicima, zdravstvenim osiguranjem i svim što treba djeci" kazao je reis Cerić u izjavi novinarima tokom posjete banjalučkom Medžlisu.

Dodao je i da on razumije problem nezaposlenosti u BiH, te da je on opći problem i nije samo problem Banje Luke.

„Ali kada se on dešava u Banjoj Luci on ima tu konotaciju i takav kontekst nacionalnog i vjerskog. Zato bi bilo dobro, bar koliko mogu da vidim, da vlasti u Banjoj Luci urade sjajne stvari, kao što je nedavna posjeta ministara u Vladi RS-a Banjalučkom muftijstvu, koju smo mi naravno zapazili, ali se onda napravi neki potez koji mi ne možemo da objasnimo, pa se onda to što je bilo dobro prije toga zapravo zaboravi i samo se priča o ružnim stvarima“, kazao je reis Cerić. Dodao je da bi volio da se napravi kontinuitet da ne moramo imati samo uspone i padove u tom našem odnosu“.