Milorad Dodik
0

"Referendum je moguće prolongirati"

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Republika Srpska neće odustati od referenduma, ali je moguće da se, pod određenim uslovima, prolongira za ne više od 90 dana, izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik.

"Ne možemo odustati od referenduma, ali možda bi mogli govoriti o tome da ga odložimo na rok ne više od 90 dana, pod uslovom da su otvorene tačke za koje imamo primjedbe", rekao je Dodik sinoć za B92, ističući da će se ovo demokratsko pravo koristiti i kasnije u neposrednoj budućnosti.

Dodik ne vjeruje da će Vijeće sigurnsot UN-a usvojiti izvještaj visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, u kojem optužuje njega i Republiku Srpsku da ruše Dejtonski sporazum, ističući da je taj dokument "najobičnija laž i obmana".

"On se već nekoliko  puta ne provodi tako dobro na Vijeću sigurnosti, tako da ne vjerujem da će Vijeće sigurnosti retroaktivno da verifikuje sve njegove odluke", rekao je Dodik, ocjenjujući da će Rusi imati negativan stav prema Inzkovom izvještaju.

Predsjednik Srpske je istakao da je važno da o stavu RS bude upoznat i generalni sekretar UN, ali i druge članice Vijeća sigurnosti.

Dodik je rekao da visoki predstavnik ne može da ga smijeni i  da  neće prihvatiti da bude smijenjen. 

"Suština evropske politike je pravo, a Inzko krši pravo, dok se mi borimo za pravo i poštovanje ustava", rekao je Dodik, zapitavši ko je dao visokom predstavniku ovlašćenja da ga smijeni.
Dodik je istakao da se u BiH sudi većinom Srbima i da se samo na njih retroaktivno primjenjuju zakoni, da Sud i Tužilaštvo BiH izuzimaju predmete ratnih zločina koji su u toku, kao i da jedna osoba imenuje i prvostepeno i drugostepeno sudsko vijeće.

On je istakao da su otvorene tačke neprocesuiranje ratnih zločina nad Srbima, a posebno slučajeva Dobrovoljačka, Tuzlanska kolona, Kazani, Srebrenica i Bratunac prije 1995. godine, Dudakovićevi zločini u zapadnoj Krajini.

Narodna skupština RS usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma u Srpskoj na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko najavio je da će poništiti odluku o referendumu ukoliko to ne učini Narodna skupština RS.