FBiH
0

Realizacija programa samozapošljavanja

Sarajevo-x.com
Zavod za zapošljavanje FBiH
Zavod za zapošljavanje FBiH
Upravni odbor Federalnog zavoda za zapošljavanje je na sjednici održanoj 4.8.2009. godine usvojio Informaciju o realizaciji Programa samozapošljavanja i zapošljavanja povratnika u 2008. godini.

Naime, Zavod je, u skladu sa finansijskim mogućnostima u 2008. godini, obezbijedio finansijska sredstva u iznosu od 1.734.500 KM za realizaciju tog Programa, čiji je cilj bio podsticanje samozapošljavanja i zapošljavanja povratnika registriranih na evidenciji nezaposlenih u Federaciji Bosne i Hercegovine i podrška samoodrživom povratku u našoj zemlji.

Ukupno se na osnovu tih sredstava kod poslodavaca zaposlilo, odnosno, kroz pokretanje samostalne djelatnosti, samozaposlilo 567 povratnika.

Posmatrano po kantonima, najveći broj korisnika (153) je zabilježen u Kantonu Livno, i to 151 fizičko lice i dva poslodavca koji su zaposlili po jednog radnika. Potom slijedi Posavski kanton sa ukupno 59 korisnika, od toga 44 fizička lica i 15 poslodavaca, te Unsko-sanski kanton sa 16 korisnika, po osam fizičkih lica i poslodavaca. Iz Republike Srpske sredstva su koristila tri poslodavca koji su ukupno zaposlili 96 povratnika.

Posmatrano po djelatnostima, najveći broj povratnika zaposlenih po osnovu samozapošljavanja odobrena sredstva je usmjerio u razvoj poljoprivrede (njih 92% od ukupno 217 osoba), dok je najveći broj zapošljavanja povratnika kod poslodavaca zabilježen u tekstilnoj industriji (od ukupno 350 zaposlenih kod poslodavaca, njih 76% je zaposleno u ovoj djelatnosti).

Radi utvrđivanja činjeničnog stanja o namjenskom utrošku sredstava i zapošljavanja, u periodu april-juli 2009. godine proveden je monitoring kod 36 korisnika (17 fizičkih lica i 19 poslodavaca) na području osam kantona i Republike Srpske, te je utvrđeno da su ispoštvovane ugovorne obaveze utroška odobreneih sredstava i obaveze samozapošljavanja i zapošljavanja nezaposlenih osoba – povratnika.

Ponukani pozitivnim iskustvom iz prošle godine, a u skladu sa Programom rada za 2009. godinu, Zavod je 17.7.2009. godine uputio Javni poziv povratnicima i poslodavcima za učešće u Programu samozapošljavanja i zapošljavanja povratnika u 2009. godini, koji je otvoren do 17.8.2009. godine.