Grad ruševina
74

Reakcije poslije nesretnog pada dječaka sa Staklene banke: Mostar ubija svoju djecu

Piše: R. D.
Staklena banka (Foto: Klix.ba)
Staklena banka (Foto: Klix.ba)
Tragična smrt četrnaestogodišnjeg dječaka prilikom pada sa zgrade Staklene banke u Mostaru ponovo je aktuelizirala problematiku ruševina u centru grada na Neretvi te sigurnost življenja oko tih opasnih prostora.
Iako je od rata prošlo već više od dvije decenije, broj mostarskih ruševina se ne smanjuje, a mnoge od njih su ozbiljna opasnost za građane ovog grada, kao i brojne turiste. Neki od tih objekata prijete sigurnosti građana svojim potencijalnim rušenjem, ali objekat Staklene banke problematičan je na drugačiji način.

Visoka zgrada u strogom centru grada godinama je zatvorena dvometarskim zidom kojim je zazidano prizemlje objekta. Ipak, zbog svog položaja atraktivna je lokacija za provod i fotografisanje posebno mladima i turistima, ali i kao utočište mostarskim beskućnicima. Objekat kojeg su sakupljači sekundarnih sirovina ogolili do same betonske konstrukcije izuzetno je opasan, što je posljednja nesreća najbolje pokazala.

"Još jedna žrtva, još jedan zarez, bez ičije odgovornosti, naš nemar jede svoju djecu, Mostar ubija svoje ljude", kaže na početku našeg razgovora Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke BiH.

Ni za ovu, kao ni za brojne druge nesreće niko neće odgovarati



"Koliko je samo godinama članaka napisano o derutnom stanju tzv. Staklene banke i onome što se događa u njoj, posebno nakon što je ista zazidana i 'službeno' zatvorena. Je li ijedna od gradskih institucija reagirala? Nije. Kao i obično, potrebno je da se dogodi tragedija kako bismo krenuli govoriti o neredu i nemaru u gradu. No, svi smo krivi. U svojoj licemjernosti smo davno otišli korak dalje, tako da će, nažalost, i ova tragedija biti vijest samo par dana, a onda nikome ništa. Sjetimo se samo majke s djetetom i studenata koji su poginuli na nepropisno osiguranoj dionici saobraćajnice prema Jablanici, avionesreće, čovjeka koji je izgubio život na neoznačenom gradilištu u Rodoču, brojnih nezgoda koje nisu završile smrtnim slučajem, a dogodile su se zbog nepropisnog izvođenja radova po gradu itd.", pita se Raguž, jedan od redovnih hroničara zbivanja u Mostaru i Hercegovini.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba




Uvijek se postavi i pitanje odgovornosti, koji čovjek ili koja institucija je odgovorna nakon što se desi neki nemili događaj.

"Je li iko ikada odgovarao za ijednu od ovih nesreća? Nije niko. Sjetite se da je za avionsku nesreću i kršenje brojnih propisa i propusta u organizaciji ilegalnog aeromitinga jedini odgovoran preminuli pilot. Jednako tako niko neće odgovarati ni za ovu tragediju, bez obzira što je očigledna odgovornost gradskih institucija. Jednostavno živimo u apatičnom društvu, društvu Facebook buntovnika, robovima sebeljubne i odnarođene vlasti kojoj se sve tolerira, pa i nevine ljudske žrtve", rezimira Raguž.

Centralna zona nikad nije deminirana



Sličnog je stava i politolog Husein Oručević, koji nam kaže kako su brojne mostarske anomalije moguće samo ovdje i nigdje drugo.

"Možete li bilo gdje u svijetu zamisliti grad, turističko središte, gdje urušene zgrade, kao i objekti uništeni u ratu već dvadeset godina služe kao divlja odlagališta smeća, a oronule višespratnice i zgrade u centralnoj gradskoj zoni nisu ograđene i obilježene kao opasne za posjetu i ulazak. Teško da ćete sličan primjer naći u civiliziranom svijetu", rezigniran je Oručević.

On ne staje na ovome, nego ima i dodatak koji je teško zamisliv čak i za Mostar.



"Za mnoge će vjerovatno naredna informacija biti posve nova, da ne kažem šokantna, te će zorno potvrditi krajnje indolentan odnos vlasti prema sigurnosti građana i njihovih gostiju. Centralna zona Mostara, dakle ovdje govorimo o nekadašnjem prostoru distrikta, nikada do sada zvanično nije deminirana. Neka nam je sretna još jedna nesigurna Nova godina", zaključio je Oručević.