BiH
226

Razvojna banka FBiH: Zeleno svjetlo za Salku Selmana uprkos kršenju Zakona

Piše: E. Gorinjac
Salko Selman
Salko Selman
Nadzorni odbor Razvojne banke Federacije BiH je na svojoj 40. sjednici, održanoj 23. oktobra 2014. godine imenovao za predsjednika Uprave Salku Selmana, a za potpredsjednika Borislava Trlina.

Ono što je sporno i još uvijek nije razjašnjeno je Selmanovo imenovanje, budući da se radi o potpredsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA), što je u suprotnosti sa Zakonom o Razvojnoj banci. Osim toga, Selman vrši još neke funkcije u ovoj stranci, kao što su predsjednik Kantonalnog odbora SDA SBK i predsjednik Kadrovske komisije SDA.

U Zakonu se izričito navodi da "predsjednik i članovi Nadzornog odbora ne mogu vršiti stranačke dužnosti u političkoj stranci", kao i da "članovi Uprave ne mogu vršiti stranačke dužnosti niti u jednoj političkoj stranci".

Javnosti nije ponuđeno nikakvo objašnjenje u vezi sa ovim imenovanjem, niti je poznato da je Selman razriješen dužnosti potpredsjednika i drugih funkcija u stranci.

Amir Zukić, generalni sekretar SDA, u ponedjeljak je za Klix.ba kazao da Selman još uvijek obavlja tu stranačku funkciju.

"Do jutros je bio potpredsjednik, nisam još gledao poštu, pa ne znam. Danas imamo kolegij, pa ću vidjeti. Najbolje bi bilo da zovete sutra ujutro", Zukićev je odgovor.

Na naš upit Razvojnoj banci u vezi sa Selmanovim imenovanjem, odgovaraju da je sve provedeno u skladu sa procedurama i Zakonom.

"Poštujući u cijelosti konkursnu proceduru, kriterije za imenovanje i sve uvjete za imenovanje predsjednika i potpredsjednika Uprave Banke, kao i odredbe Zakona o Razvojnoj banci Federacije BiH i odredbe Statuta Banke, postupljeno je na naprijed navedeni način.

Nakon pismenog uručenja odluka o imenovanju predsjednika i potpredsjednika Uprave Banke, imenovani članovi Uprave, shodno odredbama odluka o imenovanju predsjednika i potpredsjednika Uprave Razvojne banke FBiH, pristupit će potpisivanjima ugovora između predsjednika Nadzornog odbora i imenovanih osoba.

Nakon potpisivanja ugovora sa predsjednikom i potpredsjednikom Uprave Banke, obavezuje se nadležna služba Banke da pismeni dokaz o imenovanju predsjednika i potpredsjednika Uprave dostavi i Agenciji za bankarstvo Federacije BiH", odgovor je koji su ponudili u Razvojnoj banci.

Osim Selmana, kandidati za funkciju predsjednika Uprave su bili i Fuad Kasumović, Šerif Isović, Borislav Trlin i Tomislav Perić.

Kasumović je za Klix.ba danas komentirao ovu situaciju.

"Sva suština vam je u tome da je premijer Federacije Nermin Nikšić požurio sa ovim imenovanjem dok još može, odnosno požurio je da se imenuje njegov kum Trlin. Normalno, sad kad dođu drugi, kad dođe HDZ, Trlin ne bi bio, bio bi neko ko je član ili simpatizer HDZ-a. Onda je iskoristio vrijeme da imenuje i predsjednika i potpredsjednika. To je sva priča", tvrdi Kasumović.

Kada je u pitanju Selmanovo imenovanje, Kasumović dodaje da je sasvim jasno da je prekršen član 18. Zakona o Razvojnoj banci.

"On obnaša pet stranačkih funkcija. Prema mojim informacijama Selman želi fiktivno priložiti papir da je podnio ostavku u stranci. Međutim, jasna je procedura kako neko postaje i prestaje biti potpredsjednik stranke i vršitelj drugih stranačkih dužnosti. Radi se o klasičnoj zloupotrebi. Nije problem ući na web stranicu SDA i vidjeti ko vrši koju dužnost u stranci. Njegovo razrješenje mora ići u skladu sa Statutom stranke, zna se kako se to radi, a ne fiktivno", objašnjava Kasumović.

Nezvanično, u Nadzornom odboru i u SDA odredbe Zakona koje se odnose na zabranu obnašanja dužnosti u stranci tumače na način da kandidat ne može biti stranački funkcioner u momentu potpisivanja ugovora, odnosno stupanja na dužnost u Razvojnoj banci, što Selmanu ostavlja prostor da bude razriješen stranačkih funkcija do zvaničnog stupanja na dužnost u Razvojnoj banci.