KCUS
0

Razvijanje svijesti o potrebi doniranja organa za transplantaciju

FENA
U povodu desetog evropskog dana donacije organa i transplantacije, koji se ove godine održava 18. oktobra, Klinički centar Univerziteta Sarajevo (KCUS) ponovo apelira na građane i institucije društva da se više pažnje posveti edukaciji i razvijanju svijesti o potrebi doniranja organa za transplantaciju.

"Mogućnosti za transplantacije organa, naročito kadaveričnih (organi s moždano umrlog) unutar Kliničkog centra su mnogo veće nego što se obavljaju. Glavna prepreka većem broju kadaveričnih transplantacija je kulturološka barijera prema darivanju organa moždano umrlih tj. nedovoljna prosvjećenost stanovništva o važnosti i humanizmu doniranja organa. Moramo biti svjesni da se na listi čekanja za presađivanje organa možemo naći mi ili naši najbliži", navode iz KCUS-a.

KCUS podsjeća na rad i rezultate koje postiže u transplantaciji organa. Tim povodom ističu da je Tim za transplantaciju živo srodnih bubrega KCUS-a, koji vodi prof.dr. Damir Aganović, posljednjih mjesec dana obavio četiri transplantacije bubrega sa živih srodnika, a u maju i prvu kadaveričnu (organ s moždano umrlog donora) transplantaciju bubrega. Navode da su svi operirani pacijenti dobro i da se vraćaju svakodnevnom životu.

Po podacima Renalnog registra BiH, čiji predsjednik je prof. dr Halima Resić, od 2.500 pacijenata koji su na dijalizi 600 ispunjava medicinske uvjete za kadaveričnu transplantaciju. Prema listi formiranoj u Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH, 140 pacijenata čeka na kadaveričnu transplantaciju. Od toga ih je 40 iz Kantona Sarajevo.

Po izvještaju dr. Faruka Nišića, na Klinici za očne bolesti transplantacija rožnice se obavljaju unazad 50 godina. "U novije vrijeme u potpunosti je reorganizovan tim za transplantaciju. Izvršena je supspecijalistička edukacija po suvremenim metodama, osnovana očna banka s modernom opremom i kapacitetima za transplantaciju. U posljednjih šest mjeseci uspješno su obavljene dvije transplantacije rožnice. Kolika je potreba za transplantacijom rožnice najbolje govori podatak da je stotinu pacijenata na listi čekanja", ističu iz KCUS-a.

Na Klinici za hematologiju, od 13.2. 2004. do 16.1. ove godine uspješno je urađeno 11 autolognih transplantacija kod pacijenata dijagnosticiranih sa Non Hodgkin Limfoma (2 pacijenta), Hodgkin Limfoma (1 pacijent) i Limfoma (8 pacijenata).

Mr. sci. dr. Alma Sofo-Hafizović ističe da su rezultati prikazani s dva rada u Sarajevu ove godine na Drugom kongresu bh. naučnika iz zemlje i svijeta.

"Na osnovu saopćenih rezultata, ne zaostajemo za rezultatima koji su postignuti u drugim referentnim centrima u svijetu. Nedostatak potrebnih materijalnih i drugih uvjeta, članovi tima nadoknađivali su velikim entuzijazmom i odricanjem. Nažalost, sve aktivnosti oko autologne transplantacije, trenutno su zaustavljene iako su jasno vidljive potrebe za ovom metodom u liječenju malignih limfoma", navode iz KCUS-a.