Susret Alkalaj-Rehn
0

Razgovor o liberalizaciji viznog režima

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se danas u Briselu sa komesarom Evropske Unije za proširenje Olli Rehnom.

Na sastanku je razgovarano o brojnim pitanjima reformskih procesa u Bosni i Hercegovini sa posebnim osvrtom na evropske integracije. Ministar Alkalaj je ovom prilikom istakao opredjeljenost BiH za daljnjim napretkom na evropskom putu.

Komesar Rehn je istakao nekoliko ključnih oblasti o reformskim procesima u našoj zemlji, poput pitanja državne imovine, vojne nepokretne imovine, popisu stanovništva kao i ustavnoj reformi, naglasivši da EU želi biti svjedokom što bržeg napretka naše zemlje u ovim oblastima. Komesar Rehn je posebno istakao značaj transformacije kancelarije OHR-a u EUSR za Bosnu i Hercegonu .

Posebna pažnja posvećena je pitanju liberalizacije viznog režima sa zemljama članicama EU. Ministar Alkalaj je istakao da bi liberalizacija viznog režima za građane BiH bila konkretan dokaz napretka BiH na njenom putu ka evropskim integracijama. Ovom prilikom ministar Alkalaj je upoznao komesara Rehna sa aktivnostima Vijeća ministara na ispunjavanju zadatih obaveza iz Mape puta, naglasivši spremnost vlasti u BiH da ispune sve uslove iz Mape puta.

Komesar Rehn je ohrabrio vlasti u BiH da usvoje i implementiraju potrebne zakone iz Mape puta, kako bi Bosna i Hercegovina ostvarila napredak, te kako naša zemlja ne bi zaostala za zemljama regiona u procesu liberalizacije viznog režima. Ministar Alkalaj je ovom prilikom još jednom ponovio da vlasti u BiH ulažu sve napore kako bi se što prije usvojili neophodni zakoni i ispunili uslovi zadati u Mapi puta, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.