BiH
0

Ratko Mladić planira 336 svjedoka

Klix.ba
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Odbrana Ratka Mladića, optuženog za genocid i druge zločine u BiH, najavila je da će tokom dokaznog postupka, koji će početi 19. maja, pred sudije izvesti 336 svjedoka.

Na statusnoj konferenciji pred Haškim tribunalom je odlučeno da će Mladićevoj Odbrani za ispitivanje tih svjedoka biti odobreno 207,5 radnih sati, koliko je za izvođenje svojih dokaza utrošilo i Haško tužilaštvo.

Branilac Branko Lukić rekao je da će u Mladićevu odbranu iskaz dati 122 osobe koje su već svjedočile na suđenju Radovanu Karadžiću.

Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje UN-ovih “plavih šljemova” za taoce.

Karadžića, nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga, optužnica tereti za ista krivična djela.

Mladićev advokat Lukić kazao je i da u ponedjeljak, 19. maja, neće izlagati uvodnu riječ Odbrane, već će odmah pred sudije izvesti prvog svjedoka. Odbrana će, po Lukiću, izjave većine svjedoka u spis uvesti u pisanom obliku, tako da njihovo ispitivanje u sudnici neće trajati duže od 30 minuta, nakon čega će ih unakrsno ispitivati tužioci.

Advokat Lukić nagovijestio je da Odbrana namjerava da ponovo u sudnicu dovede i osam lica koja su već svjedočila u dokaznom postupku Tužilaštva protiv Mladića. Sudija Alphons Orie uputio je, međutim, branioca da za to mora, uz obrazloženje, zatražiti odobrenje Sudskog vijeća.

Tribunal je 15. aprila odbio Mladićev zahtjev da, na polovini suđenja, bude oslobođen optužbi. Tužilaštvo je, po toj odluci, izvelo dovoljno dokaza protiv Mladića po svih 11 tačaka optužnice, na koje će Odbrana imati prilike da odgovori u nastavku suđenja.

Suđenje Mladiću počelo je 16. maja 2012. u Haagu. Tužioci su tokom dokaznog postupka, okončanog krajem februara ove godine, pred sudije izveli 164 svjedoka, a još toliko svjedočenja uveli su u spis u pisanom obliku.

Mladića su 26. maja 2011. uhapsile vlasti Srbije u Lazarevu kod Zrenjanina, a Tribunalu je izručen 31. maja. U prvom pojavljivanju pred sudom, Mladić je odbio da se izjasni o krivici, a sudija je, po pravilima Tribunala, u spis uveo da se optuženi ne osjeća krivim.